O fibroadenomu dojke

Kako ga osjetiti?

Neki fibroadenomi su toliko maleni da ih se ne osjeti pod prstima pri fizičkom samopregledu grudi, ali kad je dovoljno velik da ga se osjeti, po svojoj tvrdoći odskače od ostalog tkiva (podsjeća na špekulu gumenaste teksture). Po osjećaju čini se blago pokretnim i tipično mjesto na kojem se nalazi ne boli na dodir.

Koji je uzrok nastanka fibroadenoma?

Zasad nije točno poznato što uzrokuje nastanak fibroadenoma, no postoje neke špekulacije kako hormoni poput estrogena mogu igrati ulogu u razvitku fibroadenoma, a neke studije pokazuju kako uzimanje oralne kontracepcije u mlađoj dobi (ispod 20 godina) također može biti faktor rizika. No ponavljamo, ovo nisu činjenice te je uzrok njihovog nastajanja službeno i dalje nepoznanica.

Postoje li različite vrste fibroadenoma?

Da - postoje jednostavni i kompleksni fibroadenomi.

Jednostavni fibroadenomi ne predstavljaju povišeni rizik za rak dojke i kad se gledaju pod mikroskopom izgledom su jednaki u svakom svom dijelu, dok kompleksni sadrže makro ciste, vrećice ispunjene tekućinom te su dovoljno veliki da se mogu vidjeti i osjetiti i bez mikroskopa, te nose potencijalne faktore za budući rizik od raka. Ponavljamo, oni sami po sebi nisu maligni!

Kako se fibroadenom dijagnosticira?

Kod postavljanja dijagnoze najčešće metode su fizički pregled i ultrazvuk. Ako je potrebno, liječnik/ca će izvesti biopsiju tako da će iglom uzeti mali dio fibroadenoma kako bi se laboratorijskom analizom utvrdilo stanje.

Kako se tretira?

Fibroadenomi se uklanjaju kirurškim putem, no ne zahtijevaju svi fibroadenomi uklanjanje! Ovisno o simptomima, obiteljskoj povijesti bolesti i osobnim preferencijama, u dogovoru s doktorom/icom postavlja se plan liječenja. Tipično, ako ne utječe na prirodni oblik dojke, ako ne uzrokuje bol, ne postoji strah od raka ili pak genetska predispozicija te ako su rezultati biopsije dobri, tada se u pravilu ne uklanja. Čak i kada je uklonjen, postoji mogućnost nastanka novog, no preporučuje se redovita kontrola.

U svakom slučaju, fibroadenomi nisu opasni po zdravlje i život, no nije čudno preplašiti se pri osjećaju neke neobične kvržice u dojci, Ono što možeš napraviti je redovito obavljati samopregled dojki i obavljati redovne ultrazvučne preglede jednom godišnje kako bi situacija uvijek bila pod kontrolomAko imaš fibroadenom, pomno prati promjene, te ako primijetiš promjenu u veličini ili obliku, odmah se obrati liječniku/ci!

 

Izvor