O ekcemu na dojci

Ukratko, ekcem na dojci relativno je isti kao i svaki drugi ekcem - svrbi i generalno je naporan! Danas saznajte što je zapravo ekcem i što se može napraviti kako bi se stanje ublažilo! 

Prije svega, što je ekcem?

Ekcem je naziv za upalu kože, odnosno kožno stanje u kojem vanjski sloj kože ne može pružiti zaštitu od baterija, alergena i iritanasa.

Premda točan uzrok pojave ekcema nije poznat, rizik je veći ukoliko u obitelji postoje dijagnoze ekcema, astme ili alergije.

Kako prepoznati ekcem na dojci?

Ako je recimo prisutan svrbež bradavice, šanse da se radi o ekcemu su visoke jer jer je upravo ekcem dojke jedan od najčešćih uzroka svrbeži bradavica!

Ekcemi se mogu u ovom predjelu pojaviti i ispod ili između grudi, kao i na ostatku kože prsa. Iako simptomi kod svakoga mogu biti različiti, uglavnom su to:

- svrbež

- suha, ispucala ili ljuskasta koža

- crvena ili smeđo-siva područja kože ispod, između ili na grudima

- male izbočine koje mogu ispuštati tekućinu i na kojima se nakon svrbljenja stvaraju kraste

- osjetljiva ili natečena koža koja je posljedica svrbljenja

Kako tretirati ekcem na grudima?

Jedan od najčešćih oblika ekcema je atopijski dermatitits, kronično stanje upale kože. On može biti dugotrajan i uporan, i za njega tehnički nema lijeka, međutim, postoje tretmani za ublažavanje simptoma, kao i preventivne mjere, no budući da je svaka koža zaseban slučaj najbolje je pronaći točno ono što pojedinoj koži odgovara!

Neke od mogućih opcija su:

- hidratizirati kožu nekoliko puta dnevno kako bi se u njoj zadržala dovoljna količina vlage. Najčešće opcije su razne kreme i losioni bez parfema, alergena i sličnih stvari, a na nekima čak stoji da su sigurni za kožu s atopijskim dermatitisom!

- saznati što je potencijalni okidač. Neki od najčešćih su znoj, pelud, razne alergije na hranu i agresivni sapuni i deterdženti.

- topao (ne vruć!) tuš trebao bi goditi koži, a idealno bi bilo kada bi trajao manje od 15 minuta!

- nakon tuširanja, preporuča se tapkati ručnikom radije od brisanja jer pokreti brisanja mogu iziritirati kožu.

Ako su simptomi teški, ili pak nepodnošljivi u smislu da ne možete sami/e pronaći uzork, a ništa drugo ne funkcionira, svakako se obratite vašem liječniku/ci kako ne bi došlo do infekcije!

 

Iako za atopijski dermatitis nema lijeka, ipak ga je moguće držati pod kontrolom! Najvažnije je prepoznati okidač kako biste ga mogli/e izbjegavati i samim time smanjiti šanse za razbuktavanje dermatitisa.

Ako simptomi postaju jači, ili se rapidno pogoršaju, ili pak postoji i zrno brige, ne oklijevaj i obrati se svojem liječniku/ci, jer ipak postoje određena stanja koja dijele slične simptome s ekcemom, a znatno su ozbiljnija (poput npr. Pagetove bolesti, rijetkog oblika raka koji počinje u bradavici). Uglavnom, ako postoji ikakvo pitanje, liječnici su tu i najadekvatnije su osobe za pružanje pravilnog liječenja i pružanja savjeta!

 

Izvor