O aseksualnosti

Kada je osoba aseksualna, to znači da ne osjeća seksualnu privlačnost (ili ako da, u jako maloj mjeri).

Postoje razni aspekti aseksualnosti - evo nekih korisnih stvari za znati i naučiti!

Neke aseksualne osobe uopće ne osjećaju seksualnu privlačnost.
No, to ne znači da ne osjećaju druge oblike privlačnosti, poput estetske (privlačnost na temelju izgleda), senzualne (dodir, zagrljaj), platonske, emocionalne i slično. Drugim riječima, seksualna privlačnost je samo jedna od vrsta privlačnosti.

Neke aseksualne osobe osjećaju seksualnu privlačnost (u određenim okolnostima).
Postoje i situacije kada aseksualna osoba osjeti seksualnu privlačnost, i to u jako specifičnim okolnostima (poput primjerice osjećaja seksualne privlačnosti prema osobi s kojom ostvaruju izuzetno duboku emocionalnu povezanost).

Postoji libido i seksualna želja, no ono čega nema je seksualna privlačnost.
Potrebno je razlikovati libido (seksualni poriv), seksualnu želju (doslovno, želja za seksom) i seksualnu privlačnost (seksualna privlačnost ka drugoj osobi).
Aseksualne osobe mogu masturbirati i seksati se. Aseksualnost označava smanjenu seksualnu privlačnost i znači razne stvari za različite osobe.

Aseksualnost ne znači celibat ili apstinenciju!
Mnogi ljudi miješaju značenje aseksualnosti s celibatom ili apstinencijom, što je potpuno pogrešno. Apstinencija označava odluku o prekidanju spolnih odnosa (često privremenu), dok je celibat najčešće cjeloživotna odluka ne uživanja (u ovom slučaju) u seksu. To su sve izbori, no aseksualnosti nije, i štoviše, aseksualne osobe ne moraju nužno ne seksati se, mnogi odabiru seksati se iz raznih razloga (užitak, zadovoljenje partnera/ice, trudnoća…)

Aseksualnost nije bolest!
Ne, aseksualne osobe nisu bolesne, i aseksualnost nije medicinsko stanje niti nešto što se treba popravljati.

Aseksualnost nije povezana s pronalaskom partnera/ice!
Često se govori kako je ključ nestanka aseksualnosti pronalazak pravog partnera/ice. To nije baš točno, jer aseksualne osobe mogu biti u romantičnim vezama, brakovima i zajednicama, te i dalje biti aseksualni.

Aseksualne osobe mogu stupiti u seksualne odnose sa svojim partnerom/icom.
Neke aseksualne osobe stupaju u spolne odnose. Drugim riječima, možda aseksualna osoba ne osjeća potrebu za seksom, no i dalje ga želi. Svaka aseksualna osoba je drugačija: neke seks odbija, neki su totalno nonšalantni, a neki čak i uživaju u njemu. Aseksualnost je fluidna i totalno individualna!

Izvor: Healthline