O apstinenciji

Najjednostavnije rečeno, apstinencija označava odluku ne prakticiranja seksualnog odnosa.

Međutim, to značenje može varirati od osobe do osobe: za neke apstinencija označava suzdržavanje od bilo koje vrste seksualne aktivnosti, dok za neke označava izbjegavanje penetrativnog seksa. Stoga, ne postoji pravi način njenog definiranja. U konačnici, radi se o osobnoj odluci gdje svaka osoba ima pravo prakticirati apstinenciju kako god želi (bez obzira je li prije imala seksualne odnose ili ne).

Je li apstinencija isto što i celibat?

Iako se često u govoru koriste kao istoznačnice, ipak to nisu.

Celibat se inače vezuje uz suzdržavanje od seksualnih aktivnosti iz religijskih razloga, i osoba koja je u celibatu samim time prakticira apstinenciju. Također, celibat obično označava dugoročnu odluku, dok je apstinencija obično određena određenim vremenskim rokom (na primjer, netko može odlučiti apstinirati od seksa dok bolje ne upozna svog partnera/icu).

Što je s predigrom?

Kao i apstinencija, predigra može različitim osobama označavati različite stvari.

Predigra je široko polje gdje se nalaze svakakve aktivnosti, od masaže, maženja, dodirivanja i sličnog, stoga netko tko apstinira može i predigru smatrati vrstom seksualne aktivnosti, dok ju neki takvom ne gledaju.

Za vrijeme apstinencije, je li dozvoljena bilo kakva fizička aktivnost?

Opet, to ovisi o osobnoj definiciji apstinencije i dozvoljeno je ono što sami odredimo takvim.

Ako je stav da je seks bilo kakva vrsta penetracije, po toj definiciji apstinencija neće obuhvaćati ljubljenje, dodirivanje i slično – u biti, sve osim same penetracije može proći!

Što raditi sa partnerom/icom za vrijeme apstinencije?

Baš zato što je apstinencija veoma individualna, stvari koje možeš/želiš raditi sa partnerom/icom su potpuno na tebi i tvom partneru/ici.

Najvažnija je otvorenost, iskrenost i komunikacija – budite jasni što je za vas apstinencija, što vam je prihvatljivo, a što ne kako biste oboje poštivali međusobne granice!

Kako postaviti granicu sa partnerom/icom?

Razgovor o apstinenciji ne mora biti čudan niti neugodan!

Ako te brine kako uopće započeti razgovor, pokušaj se opustiti i imati na umu da je važno da ste oboje sretni/e – cilj je ne samo izrazitu što ti želiš, već saznati što partner/ica želi.
Kod postavljanja granica najvažnija je jasnoća, direktnosti otvorena komunikacija. I da, uvijek se imaš pravo predomisliti, a prisila na bilo što nikada nije zdrava!

Je li za vrijeme apstinencije moguća trudnoća?

Kaže se da je apstinencija najsigurnija metoda kontracepcije – što je točno ako u potpunosti apstinirate.

Trudnoća se događa kada sperma uđe u vaginu i oplodi jajašce, stoga ako ne činite ništa što bi moglo omogućiti taj događaj, trudnoća se neće dogoditi. Ako prekidate apstinenciju i odlučite se seksati, obavezno definirajte koju ćete metodu kontracepcije koristiti.

A spolno prenosive bolesti?

Čak i kada apstinirate, postoji opasnost od spolno prenosivih bolesti.

Naime, neke spolno prenosive bolesti mogu se prenijeti tjelesnim izlučevinama i tekućinama, a neke se mogu prenijeti kontaktom kože o kožu. To znači da rizik postoji svaki puta kada prakticirate nezaštićeni oralni seks, analni seks, dijelite seksualne igračke ili sudjelujete u bilo kakvim fizičkim aktivnostima gdje je moguć prijenos tjelesnih tekućina.

Preporuka je uvijek koristiti kondome ili dentalne brane, a ako niste sigurni ili ste na početku novog odnosa, testiranje na spolno prenosive bolesti!

 

Najvažnije je slušati sebe i svoje potrebe (ili ako partner/ica želi apstinirati, poštivati njihove želje i potrebe), jer prave definicije apstinencije nema. Neke osobe odluče apstinirati kako bi istražile druge oblike intimnosti, neke ne žele seks, nekima je seks neugodan, ili pak nemaju pristup kontracepciji.

U svakom slučaju, svatko ima pravo na apstinenciju bilo kada i radi bilo kojeg razloga, a nez obzira na njih, apstinencija može biti zabavan način probavanja novih stvari i otkrivanja novih užitaka!

 

Izvor