NoFap pokret i njegove beneficije: istina ili placebo?

Studeni je (November), a za neke to znači NoFapNovember!

Fap je internetski slang za masturbiranje (podsjeća na zvuk masturbiranja penisom - fapfapfap).

Pokret NoFap započeo je još 2011. na platformi Reddit, usputnim razgovorom između dvojice muškaraca koji su odlučili prestati masturbirati. Danas je NoFap službena organizacija koja potiče prestanak ne samo masturbiranja već i gledanja pornografije ali i ostalih seksualnih aktivnosti. Iako je pokret započeo s ciljanom skupinom, a to su muškarci, pokretu su se priključile osobe svih seksualnih orijentacija, rodova i spolova.

NoFapaši tvrde da u prestanku s masturbacijom leže brojne beneficije, no ima li znanstvenih dokaza za te tvrdnje? Saznajmo!

Koje su potencijalne dobre strane prestanka masturbiranja?

Postoji starija studija koja pokazuje rezultate da izostanak ejakulacije u periodu od tjedan dana povećava nivo testosterona za 45,7%, i taj je podatak zapravo bio baza koja je započela diskusiju o no fapu.

Taj rezultat potaknuo je mnoge na prestanak masturbiranja na tjedan dana. Članovi zajednice koji su se odlučili na ovaj pothvat podijelili su promjene koje su uočili, na mentalnoj bazi (veći osjećaj sreće, povišeno samopouzdanje, motivacija, niži nivo stresa...) ali i na fizičkoj (više energije, bolje spavanje, pojačan fokus, povišena kvaliteta sperme...).

Što na to kaže znanost?

Iako nitko ne osporava ničiji doživljaj, od navedenog znanstvenim putem dokazalo se povišavanje nivoa testosterona i poboljšanje kvalitete sperme, no za ostale beneficije znanstvenih dokaza nema.

Mnogi stručnjaci slažu se kako je masturbacija zdrav i integralan dio seksualnog života i razvoja, a istraživanja pokazuju kako je masturbacija u djetinjstvu i adolescenciji zapravo povezana sa zdravim pogledom na sebe i pozitivnim seksualnim iskustvima u daljnjem životu.

Znanstvenici ukazuju na brojne dobre strane masturbiranja, poput poboljšanja volje, kvalitetnijeg sna, opuštanja i snižavanja stresa, olakšavanja menstrualnih grčeva te sniženog rizika od raka prostate.

Jesu li no fap i sjemena retencija isto?

Ne, to su dvije kompletno različite stvari, iako ih se po internetskim forumima često koristi u istom značenju.

Sjemena retencija je praksa izbjegavanja ejakulacije – dakle razlika je ta što osobe koje prakticiraju sjemenu retenciju i dalje uživaju u seksu i orgazmima.

Postoje li rizici u prestanku s masturbacijom?

Pa, osim propuštanja uživanja i korisnih strana masturbacije, seksa i ejakulacije, prestanak s masturbacijom ne predstavlja nikakav konkretan rizik.

No imajte na umu da prestanak s masturbacijom nije lijek sam po sebi, te ako vam je potrebna pomoć, obratite se liječniku/ici! Dakle, ako imate problema s bilo kakvom vrstom seksualne disfunkcije (recimo s erekcijom, ejakulacijom, libidom...). Ako je pak problem na nekoj emocionalnoj razini, a odražava se na vaš seksualni život, postoje brojni seksualni terapeuti i terapeutkinje kojima se možete obratiti!

Koja je presuda?

Nekim osobama je pridruživanje NoFap pokretu donijelo brojne pozitivne promjene, te iako one nisu znanstveno utemeljene, pojedincima su iskustveno stvarne te im to odgovara, što je posve kul!

No treba imati na umu da nema ništa loše u masturbaciji, te osim ako vas masturbacija ne ometa u svakodnevnom životu, nema razloga da s njom prestanete.

Presuda bi bila – činite što vas čini sretnima, masturbirali ili ne, oboje je posve u redu!

 

Izvor