Najčešći mitovi o spolno prenosivim bolestima

Spolno prenosive bolesti češća su pojava no što možda mislite, no u društvu još uvijek postoji stigma vezana uz njih, pa se o njima i ne priča baš puno. To je ujedno i glavni izvor brojnih dezinformacija.

Razbijmo neke od najpopularnijih mitova:

#1 Kada osoba uzima hormonalnu kontracepciju, ne može se zaraziti.

To nije točno. Glavna svrha hormonalne kontracepcije je zaštita od trudnoće. Kontracepcija koja štiti od spolno prenosivih bolesti je kondom!

#2 Metoda prekinutog snošaja štiti od spolno prenosivih bolesti.

Opet krivo!

Da se podsjetimo, metoda prekinutog snošaja označava vađenje penisa iz rodnice prije ejakulacije. Osim što se radi o vrlo nepouzdanoj metodi u vidu zaštite od trudnoće, ona nipošto ne štiti od zaraze jer ne postoji nikakva barijerna zaštita.

#3 Ne postoji lijek za spolno prenosive bolesti.

Nije skroz točno! Naime, većina spolno prenosivih bolesti može se tretirati, no ipak ne postoji lijek za svaku. Izlječive spolno prenosive bolesti su sifilis, gonoreja, klamidija i trihomonijaza, dok su hepatitis B, herpes, HIV i HPV virusne bolesti za koje lijek ne postoji ali postoje tretmani! Također, HPV često nestane iz tijela!

#4 Nije se moguće zaraziti spolno prenosivom bolešću osim pri penetrativnom seksu.

Penetrativni seks nije nipošto jedini način zaraze. Oralnim seksom, genitalnim kontaktom i dijeljenjem seksualnih igrački također je zaraza moguća, kao i u doticaju s krvlju ili zaraženim iglama!

#4 Samo gay muškarci nose rizik od zaraze HIV-a.

Ne!

Bilo tko, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rasu, dob, spol, rod ili bilo kakav drugi označitelj mogu se zaraziti HIV-om!

#5 Zaraza se može prenositi jedino ako postoje simptomi.

Da je tako, zarazu bi vjerojatno bilo lakše za zaustaviti, no mnoge osobe šire zarazu a da to niti ne znaju. Spolno prenosive bolesti mogu se prenositi bez obzira na to jesu li simptomi vidljivi ili ne. Činjenica je da mnoge spolno prenosive bolesti nemaju vidljivih simptoma ili se pak radi o blažim oblicima koje je teško na prvu povezati sa spolno prenosivom bolesti, zbog čega je jako važno redovito se testirati koristiti kondom!

Da zaključimo: spolno prenosive bolesti jesu česte, ali isto tako postoji puno stvari koje možemo napraviti u svrhu prevencije, kao što je redovito testiranje i korištenje barijerne metode zaštite!

 

Izvor