Može li psorijaza utjecati na intimnost?

Danas pričamo o psorijazi i intimnosti, te ima li jedno veze s drugim.

Ukratko - ne nužno, ali itekako moguće! Saznaj u nastavku na koje sve načine psorijaza može negativno utjecati na intimu te koja bi mogla biti potencijalna rješenja tog problema - i ako patiš i ako ne patiš od psorijaze, ali si u vezi ili imaš odnos s osobom koja od iste pati!

Što je zapravo psorijaza?

Psorijaza označava kronično stanje kože zbog kojeg se na određenim mjestima na koži stvaraju crvena, suha područja koja mogu svrbiti i boljeti.

Uz to što psorijaza može biti bolna i neugodna, ona također može utjecati na intimnost kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu.

U fizičkom smislu, psorijaza može negativno utjecati na seks, u smislu da on može biti bolan radi toga što dodiri i trenje mogu dodatno iziritirati mjesta pogođena psorijazom, pogotovo ako se ista nalaze u području genitalija.

Psihički, ona može biti okidač za anksioznost te razlog za pojavu osjećaja nelagode u vlastitom tijelu. Također, može negativno utjecati na libido i samopouzdanje, a u ekstremnim slučajevima može biti i povod za diskriminaciju, što se opet može odraziti na intimnost i održavanje (seksualne) veze.

 

No sada se ne želimo fokusirati na negativne strane psorijaze, već želimo ukazati na to da ona ne mora biti kočnica za vezu i intimnost! Unatoč psorijazi, posve je moguće upuštati se i održavati intimne odnose, a evo nekoliko savjeta!

1. Komunikacija je najvažnija!

Znamo da je komunikacija najbitnija stavka bilo kakve vrste odnosa, bilo emocionalnog ili seksualnog. Ona je ključ svake zdrave veze te je u ovom slučaju izuzetno važna za sve uključene u vezu kako bi se riješile bilo kakve nedoumice, strahovi, neznanje ili zabrinutost.

Nekoliko podsjetnika:

- psorijaza nije zarazna za drugu osobu

- psorijaza nije spolno prenosiva bolest!

 

Kako komunicirati i zašto je to važno?

Ima li u vezi jedna, dvije ili više osoba psorijazu, izuzetno je važno da svi uključeni budu otvoreni kako za pitanja, tako i za odgovore! Drugim riječima, jako je važno da osoba s psorijazom može i želi otvoreno komunicirati o svom stanju  kako bi druga osoba stvorila razumijevanje i znanje o tom stanju, a ta druga osoba trebala bi biti otvorena i imati razumijevanja za želje i potrebe osobe koja ima psorijazu.

Također, jako je važno bez straha komunicirati o tome koja mjesta na tijelu nisu ugodna za dodir, te to druga osoba treba poštivati!

Komunikacijom se gradi povjerenje, a razgovorom i razumijevanjem svi će se bolje osjećati i stvoriti će se zdrava baza za što kvalitetniji odnos.

2. Stvaranje pozitivne atmosfere i okruženja

U seksu, izgradnja pozitivne i ugodne atmosfere izuzetno je važna i pomaže u tome da se svi opuste i da se osjećaju ugodno. Također, ugodna i atmosfera samim time može pozitivno utjecati na seksualnu želju i uzbuđenje tako da se svi uključeni osjećaju skroz ugodno!

Svatko je drugačiji, tako da za stvaranje romantične i ugodne atmosfere nema nekog univerzalnog recepta, tako da savjetujemo da eksperimentirate sa svjetlima, svijećama, mirisima, hranom, glazbom, odjećom i donjim rubljem, pa čak i mjestima na kojima se osjećate lijepo i sigurno! Ugodnu atmosferu definitivno ne treba podcijeniti!

3. Lubrikant je vaš prijatelj!

Korištenje lubrikanta uvijek je poželjno, a to može biti posebno važno za osobe s psorijazom na genitalijama ili okolo njih kako bi trenje i iritacija bili što manji.

Pripazite da odaberete lubrikant koji je pogodan za vašu kožu (poželjno bez mirisa i okusa) kako ne bi došlo do dodatne iritacije. Preporučamo da napravite test na koži prije korištenja!

4. Vodite računa o koži i nakon seksa!

Briga o koži i nakon seksa jako je važna, stoga savjetujemo nježno pranje nakon odnosa kako bi se s kože uklonile sve izlučevine, tekućine i ostaci lubrikanta. Nakon toga, dobro je tretirati kožu s nekom  već vama pouzdanom hidratantnom kremom kako se koža ne bi dodatno isušila.

5.  Budi podrška partneru/ici!

Ako tvoj partner/ica boluje od psorijaze, pruži mu/joj potporu!

Neka istraživanja pokazuju da psorijaza katkad nosi istu stigmu kao i herpes, no niti jednog niti drugog ne treba se sramiti! Opet podsjećamo, komunikacija je tu veoma važna kako bi se osoba s psorijazom osjećala ugodno, prihvaćeno i nediskriminirano. Ako ne znaš je li u redu neko mjesto dodirnuti - pitaj. Ako osobi treba malo duže da se opusti - počekaj. Intimnost je puno više od samog seskualnog čina. I da, psorijaza nikada nije i ne smije biti povod za vrijeđanje ili zadirkivanje!

 

Kada potražiti pomoć?

Ako se simptomi psorijaze otmu kontroli i ometaju te u svakodnevnom životu te onemogućavaju održavanje ili pak samo psotojanje seskualne veze, savjetujemo posjet liječniku/ici, koji će u skladu s tvojim partikularnim stanjem moći predložiti adekvatnu terapiju.

Ako pak smatraš da je postići bliskost u nekom trenu preveliki izazov, posjeti terapeuta/kinju ili psihologa/inju, koji će ti pomoći u rješavanju problema te vrste!

 

Sve u svemu, psorijaza nažalost može biti stigmatizirajuća te uzrokovati niz problema koji mogu utjecati na intimnost, i to je činjenica, no također, postoji puno načina za rješavanje tih problema kako bi veza bila kvalitetna i kako bi svi bili sretni i zadovoljni!

 

 Izvor