Mogu li zatrudnjeti ako…

 Da se razumijemo, totalno razumijemo situaciju u kojoj, kada menga kasni, naš mozak od nervoze i zbunjenosti kao da zaboravi sve što zna i krene sa suludim teorijama!

No, ponekad su pitanja ovakve vrste plod neinformiranosti i neznanja, što je poražavajuće. Edukacija je moć! Hajmo svi zajedno biti snažni i moćni i educirati se!

 

#1 Mogu li zatrudnjeti odmah nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula?

Da.

Čim prestaneš uzimati kontracepcijske pilule, možeš zatrudnjeti. To nema veze s trajanjem uzimanja, i važi za svaku metodu kontracepcije. Ukratko - dok bilo koju metodu pravilno koristiš, a pogotovo kombinaciju više metoda, šanse za trudnoću se smanjuju, a ako metodu ne koristiš ili ju koristiš nepravilno, šanse za trudnoću su eksponencijalno veće!

 

#Mogu li zatrudnjeti ako imam spolno prenosivu bolest?

Da.

Ako ju imaš ti ili partner, spolna bolest ne utječe na mogućnost trudnoće. Unatoč bolesti, sperma i dalje pliva, a jajašce se ne mijenja.

Iako je istina da se s kontinuiranim ne liječenim bolestima plodnost može smanjiti, i dalje šansa za trudnoću postoji, stoga uvijek koristite adekvatnu zaštitu (kondomi su najefikasniji u pitanju prijenosa spolnih bolesti)!

 

#3 Mogu li zatrudnjeti tijekom nezaštićenog spolnog odnosa, iako se tijekom prijašnjih nije dogodila trudnoća?

Da.

Ako se nije dogodila trudnoća, tu može biti prisutan faktor sreće ili jako dobro tempiranje (brojanje plodnih dana i ovulacije), no ta metoda nije uvijek uspješna, i jednom nezaštićeni seks može dovesti do trudnoće.

 

#4 Mogu li zatrudnjeti ako sam pod utjecajem alkohola?

Da.

Alkohol ne smanjuje šanse za trudnoćom. Štoviše, alkohol može utjecati na pamćenje (ne sjetiš se popiti pilulu, ili zaboravite na kondom) što posljedično povisuje šanse za trudnoćom.

 

#5 Mogu li zatrudnjeti putem analnog seksa?

Ne.

Da bi se trudnoća dogodila, žensko jajašce mora doći u kontakt sa spermom, a da bi se to dogodilo seksualnim putem, sperma mora završiti u vagini. Analni seks nema doticaja s vaginom, tako da u tom slučaju trudnoća se ne može dogoditi!

 

Izvor: Bedsider