Mitovi o vagini koje moramo razbiti!

Kao što stalno trubimo, edukacija je važna!

Važna je upravo radi razbijanja mitova kakve ćete imati prilike pročitati u nastavku, ali i radi vašeg seksualnog zdravlja i razumijevanja vlastitog tijela!

Razbijmo mitove zajedno:

MIT: Veličina vagine ovisi o građi tijela.

ISTINA: Za ovu tvrdnju postoji vrlo malo pa do skoro ništa dokaza da je istinita. Veličina i oblik vagine prirodno variraju od osobe do osobe te ne postoji nekakav zlatni standard u veličini vagine. Također, vagina je jako rastezljiva, i njena veličina može se mijenjati tijekom seksa, trudnoće, poroda, hormonalnih promjena i slično.

 

MIT: Zdrave vagine ne smrde.

ISTINA: Svaka vagina ima svoj miris (ili smrad, kako kojem nosu). Isto tako, ovisno o periodu u mjesecu, taj miris/smrad može biti jači ili slabiji!

 

MIT: Vaginalne infekcije dogode se radi slabe higijene.

ISTINA: Zapravo, najčešće vaginalne infekcije mogu se dogoditi upravo radi pretjerane higijene! Inače, vagina je jedan fantastičan organ koji se sam čisti i koji ima prirodnu mikrofloru koja se brine da se infekcije ne događaju. U higijeni vulve koristite blagi šampon i vodu!

 

MIT: Puno seksa rezultira opuštenom vaginom.

ISTINA: Vaginalni mišići nevjerojatno su rastezljivi, i dok je istina da se vagina tijekom seksa može proširiti, nakon se vraća u svoj prvobitni položaj, tako da količina seksa nema nikakve veze s vaginalnom uskoćom!

 

MIT: Iscjedak je prljav!

ISTINA: Iscjedak je zapravo pun dobrih bakterija koje inače pomažu u borni protiv infekcije, a sam iscjedak postoji kako bi lubricirao i čistio vaginu. Zdrav iscjedak trebao bi biti bijele boje ili proziran i relativno bez mirisa!

Izvor