Mitovi o trudnoći koji moraju nestati!

Postoji mnogo priča i mitova vezanih uz trudnoću, te smo o mnogima već i pisale. No smatramo da o mitovima, a pogotovo onima vezanima uz stvari poput zdravlja i našeg tijela stalno moramo pričati i razbijati ih, jer je izrazito važno znati raspolagati istinom i činjenicama kako bi se mogli/e i znali/e zaštititi kako u ovom slučaju od neželjene trudnoće, tako i od spolno prenosivih bolesti.

Evo nekih čestih mitova:

Mit #1: Bez ejakulacije u vaginu nema straha od trudnoće.
Istina: Ovo je jedan od nažalost najraširenijih mitova, ali je daleko od istine. Trudnoća se događa kada spermij dospije u doticaj s jajašcem i tako ga oplodi, a činjenica je da sperma u unutrašnjost vagine može dospjeti i ne samo ejakulacijom. Primjerice, i predejakulat može sadržavati spermu, stoga pull-out metoda nije sigurna niti pouzdana metoda kontracepcije, ali mogu se dogoditi i situacije da sperma dospije na prst ili seksualnu igračku i tako penetracijom dospije u vaginu.

Mit #2: Seks u stojećem položaju sigurna je zaštita od trudnoće.
Istina: Seksualna pozicija nema nikakve veze s trudnoćom, te gravitacija u ovom slučaju nema nikakvog utjecaja na ekstra zaštitu!

Mit #3: Dovoljno skakanja nakon seksa spriječit će trudnoću.
Istina: Nema tolikog broja skokova koje je moguće napraviti da bi se trudnoća spriječila. Stvari su vrlo jednostavne: ako spermij dođe u kontakt s jajašcem, događa se trudnoća, i to je čitava mudrost!

Mit #4: Douching vagine nakon seksa spriječit će trudnoću.
Istina: Osim što je douching skroz nepreporučljiva praksa jer može narušiti prirodno stanje vagine, njeno ispiranje nakon seksa neće postići kontracepcijski efekt. Stoga nikako ne preporučujemo jer osim što u pogledu zaštite od trudnoće neće napraviti ama baš ništa, valja ga izbjegavati u širokom luku i inače!

Ovo su samo neki od mitova, a zaista ih mnogo kola uokolo. Činjenica jest da spoj spermija i jajašca omogućava trudnoću, a način kako se zaštititi od neželjene trudnoće je pravilno i dogovorno koristiti metode zaštite koje su provjerene i sigurne, poput kondoma, hormonalne kontracepcije i ostalih dostupnih!
P.s. kondom uz zaštitu od trudnoće pruža veoma visoku zaštitu od spolno prenosivih bolesti, tako da je naš savjet da se uvijek nađe u optjecaju :)

 

Izvor