Mitovi o grudnjacima i zdravlju

Prije svega želimo napomenuti jednu važnu stvar: nošenje ili pak nenošenje grudnjaka je stopostotno osobna odluka!

Sad kad smo to makle s puta, krenimo se baviti ovom zanimljivom temom, a to je povezanost grudnjaka i zdravlja osobe koja ga nosi. Postoje razne priče i urbane legende o povezanosti grudnjaka sa zdravljem, no ti mitovi nikada nisu bili znanstveno potkrijepljeni. Drugim riječima – ne postoji nikakva znanstveno utemeljena poveznica  između nošenja/ne nošenja grudnjaka i zdravlja pojedine osobe!

Hajmo se informirati i saznati zašto su ti mitovi upravo to – mitovi!

Mit #1: Grudnjaci sa žicom uzrokuju rak dojke.

Postoje priče kako grudnjaci sa žicom uzrokuju rak dojke, a nekakva logika iza toga jest da žica u grudnjaku zapravo blokira limfne žlijezde i limfu što rezultira stvaranjem tumora. Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji pokazuju ikakvu konekciju između raka dojke i nošenja grudnjaka sa žicom, tako da bilo kakav grudnjak nema poveznicu sa rakom dojke!

Mit #2: Zbog grudnjaka dojke počinju visjeti.

Unazad nekoliko godina, točnije 2013. Internetom je prohujala priča o 15-ogodišnjem istraživanju francuskog znanstvenika Jeana-Denisa Rouillona koja je tvrdi da su žene koje nose grudnjake  podložnije visećim grudima jer grudnjaci zaustavljaju formiranje podupirućeg mišićnog tkiva.

Osim što je ta studija manjkava u mnogo aspekata, mnogi liječnici ukazuju na to da grudi zapravo ne sadrže mišiće, već kožu, masno tkivo, ligamente i žlijezde, stoga nikakva vježba, kao ni nošenje ili ne nošenje grudnjaka neće promijeniti prirodne fizičke promjene koje se kroz vrijeme događaju!

Mit #3: Spavanje s grudnjakom će držati grudi prpošnima.

Pogodili ste, ne postoje znanstveni dokazi da će nošenje ili ne nošenje grudnjaka imati utjecaja na to što će se dogoditi s grudima s vremenom. Ako uzmemo u obzir gravitaciju, starenje, te kod nekih dojenje i  trudnoću, vrlo je mala vjerojatnost da će uz sve tjelesne promjene grudi uvijek ostati iste! Spavanje s grudnjakom, osim potencijalnog žuljanja ukoliko grudnjak ima žicu neće imati niakkvog efekta na čvrstoću, prpošnost i općenito izgled grudi!

 

Izvor