Menstruacija i ljeto: kupanje

Mnogi misle da su menstruacija i voda (bazeni, jezera…) nespojivi, ali to uopće nije tako! Pričajmo o menstruaciji i kupanju!

Pitanje: možemo li se kupati s menstruacijom?
Odgovor: naravno! Samo je bitno opskrbiti se odgovarajućim menstrualnim potrepštinama. Ulošci se ne preporučaju jer su zbog svog upijanja pri kupanju beskorisni, no možeš ih staviti čim izađeš iz mora i tako donekle spriječiti krvarenje na plaži. Ipak, za prve dane menstruacije ili onda kada je krvarenje najjače, praktičniji su tamponi ili menstrualne čašice.

Pitanje: šteti li morska voda vagini pri menstruaciji?
Odgovor: istina je kako je vagina posebno osjetljiva u doba menstruacije, te kako more sadrži prirodne bakterije. No, ginekolozi su više puta potvrdili kako je opasnost od morske vode – nikakva! Barem ne veća nego ostalih dana u mjeseca. Dapače, bazeni su ponekad opasniji zbog klora i manje protočnosti vode, iako te ni oni ne bi trebali zabrinjavati.

Pitanje: koliko često je potrebno mijenjati tampone/menstrualne čašice?
Odgovor: tamponi mogu ostati u rodnici do šest sati, a čašice do dvanaest. Naravno, ako je krvarenje obilno ili ako misliš da je more oštetilo svojstva tampona, možeš ih mijenjati puno češće. Ako te brine sindrom toksičnog šoka, do njega u pravilu dolazi ako je tampon u vagini duže od osam sati, stoga je rjeđi nego što ti se vjerojatno čini.

Pitanje: doprinosi li kupanje menstrualnim bolovima?
Odgovor: menstrualni bolovi općenito su vrlo individualni, pa tako i u ovom slučaju. Istina je kako smanjenju bolova pomažu topli oblozi, a u vodi smo rashlađeni, no ne postoji direktna poveznica između pojačanih grčeva i morske vode. Svakome je drugačije, a ako uočiš da ti kupanje pojačava bolove ili stvara nelagodu, sasvim je uredu preskočiti ga.

Nadamo se da je ovaj tekst razbio određene predrasude i mitove o kupanju tijekom menstruacije, te donijeo korisne savjete. Ljetovanje ne mora propasti radi (ne)redovitog ciklusa!