Menstruacija i ljeto: kampiranje

 

 
Ići planinariti i/ili kampirati dok imaš mjesečnicu može zvučati naporno i nezgodno, pogotovo jer nema wc-a i tuša u blizini. No menstruacija ne mora biti nikakav razlog za izbjegavanje provođenja vremena u prirodi! Danas odgovaramo na najčešća pitanja vezana uz menstruaciju i kampiranje, ali i donosimo vrijedne savjete kako da vam bude što ugodnije!
 
Pitanje: je li sigurno planinariti i kampirati u prirodi dok menstruiram?
Odgovor: apsolutno da. One priče o medvjedima i ostalim životinjama koji napadaju osobe koje menstruiraju samo su priče koje nemaju veze s istinom.
 
Pitanje: koje menstrualne potrepštine je najbolje koristiti dok provodim vrijeme u prirodi?
Odgovor: danas postoji zaista puno menstrualnih potrepština na tržištu, tako da na biranje imaš uloške, tampone, menstrualnu čašicu, menstrualno donje rublje...
Preporučamo ti da koristiš one koje ti najbolje ogovaraju i u kojima se osjećaš ugodno. Pripazi da poneseš dovoljno menstrualnih potrepština s obzirom na količinu vremena koje ćeš provesti u prirodi te na duljinu samog ciklusa. Također, ako koristiš uloške i/ili tampone, ne zaboravi ih redovno mijenjati!
 
Pitanje: što sve od potrepština ponijeti?
Odgovor: mnoge osobe imaju praksu slaganja tzv. menstrualnog kita, kako bi sve stvari imale na jednom mjestu.
Najčešće izgleda nekako ovako:
- jedna čista vrećica u kojoj se spremaju tamponi i/ili ulošci, dezinfekcijsko sredstvo za ruke, toaletni papir, vlažne maramice (bez mirisa, pogodne za korištenje u području genitalija), sapun
- vrećica namijenjena za iskorištene uloške i tampone, i to poželjno ona sa zatvaračem.
 
Pitanje: gdje odložiti iskorišten uložak ili tampon?
Odgovor: ako su tvoj odabir ulošci ili tamponi, iskorištene je potrebno ponijeti sa sobom i baciti ih u smeće!
Nemoj ih zakopavati ili bacati u prirodu jer osim što nisu biorazgradivi, velike su šanse da će ih neka životinja iskopati. Uz to, kad tad će to neka rendžerska služba trebati čistiti, što i nije baš lijepo!
Stoga, ponesi neku vrećicu koja će ti biti samo za otpad, a ako te brinu neugodni mirisi, u vrećicu možeš staviti malo zrna kave ili vrećicu čaja kako bi neutralizirala mirise. 
 
Pitanje: gdje isprazniti sadržaj čašice?
Odgovor: mnoge osobe kao glavnu menstrualnu potrepštinu biraju menstrualnu čašicu jer je praktična radi toga što dugo može biti u tijelu bez potrebe za mijenjanjem.
Za pražnjenje čašice vrijedi isto pravilo kao i za veliku nuždu: udalji se dovoljno daleko od kampa te sadržaj čašice isprazni u rupu dubine barem 15ak cm, te potom natrag zakopaj. Zato je u ruksaku, ako je tvoj odabir čašica, zgodno imati malenu lopaticu! Čašicu obavezno isperi vodom prije ponovnog umetanja!
 
Pitanje: Kako održavati higijenu?
Odgovor: jedna od najvažnijih stvari su prije svega čiste ruke, tako da prije mijenjanja uloška/tampona/čašice ruke operi ili ih dezinficiraj!
Nećemo lagati, mijenjanje uloška/tampona/čašice može biti neuredno, stoga ponesi dovoljno wc papira ili vlažnih maramica (no pripazi da su sigurne za koristiti u području genitalija). Također, ako koristiš vlažne maramice, i njih moraš ponijeti sa sobom jer nisu biorazgradive.
 
Pitanje: što ako me uhvate grčevi i bolovi?
Odgovor: dobra je praksa ponijeti tablete protiv bolova koje inače koristiš (ako ih koristiš).
Dobra je ideja i ponijeti mini termofor za topli oblog, a ako ti ne stane u ruksak, običnu bočicu vode možeš napuniti toplom vodom ili zagrijati neku majcu na vatri (samo oprezno) i prisloniti na donji dio trbuha!
Ne zaboravi unijeti dovoljno tekućine i ako ti je potrebno malo odmora, sjedni u udoban položaj ili lezi na prostirku dok se bolovi ne umire! 
 
Nadamo se da smo pokrile sva gouća pitanja vezana uz kampiranje i menstruaciju, te ponavljamo, menstruacija nije razlog za odgađanje provođenja kvalitetnog vremena u prirodi! Sve što trebaš je pripremiti se prije puta sa svim potrebnim stvarima i uživati u prirodi!