Menstruacija, prištići i akne

Nadutost, grčevi i promjene raspoloženja česti su za vrijeme mjesečnice, a ponekad im se pridruže naporne napasti poput prištića i akni. 
Danas ćemo pisati upravo o njima te što sve treba znati o njihovom tretiranju.


Prvo – upoznaj svog neprijatelja!

Postoje različite vrste prištića i akni, a prije nego ih pokušamo riješiti, potrebno je znati uzrok njihovog pojavljivanja, odnosno radi li se o hormonalnim aknama ili je njihova pojava uzrokovana nečim drugim.

To je nekako najjednostavnije ustvrditi praćenjem njihove pojave. Akne koje su povezane s mjesečnicom obično se pojave ili pogoršaju tjedan dana prije ili tijekom mjesečnice, a prolaze ili se stanje poboljšava pri kraju menstruacije.
Ako već imaš akne, možda ćeš primijetiti da se za vrijeme mjesečnice pogoršavaju, a ako imaš čisto lice, oko tjedan dana prije ili za vrijeme mjesečnice na licu se može pojaviti nezgodan prišt ili dva.


Vrste nepravilnosti na koži

Ne postoji the prišt, već oni dolaze u puno vrsta te su uzrokovani raznim faktorima (unutarnjim i vanjskim). Prije svega potrebno je znati razliku kako biste bili sigurni točno o čemu se radi.
Najčešći su:
Otvoreni miteseri: ili često samo miteseri, su mali crni prištići koji se stvaraju kada začepljena pora ostaje otvorena, a prištić se stvori na koži te zbog doticaja sa zrakom pocrni.
Zatvoreni miteseri: su začepljene pore koje ostaju zatvorene i prištić ostaje ispod površine kože, a vrh prištića je bijel.
Papule: vrsta upalnih akni koje izgledaju poput malih rozih prištića i često znaju boljeti.
Postule: također vrsta upalnih akni koje su pri dnu crvene, a na vrhu žute ili bijele ispunjene gnojem.
Nodule: akne koje se formiraju ispod kože i često su velike i bolne.
Ciste: duboke akne ispunjene gnojem, koje imaju tendenciju biti dosta bolne i mogu uzrokovati ožiljke.

 

Zašto se akne pogoršavaju prije mjesečnice?

Dat ćemo vam jednu mogućnost pogađanja.
Tako je, hormoni.

Kroz čitav menstrualni ciklus razina hormona stalno se mijenja. Netom prije početka mjesečnice, nivoi estrogena i progesterona padaju,a to pak može utjecati na lojne žlijezde te one tada izbacuju višak sebuma, masne supstance koja lubricira našu kožu. Previše sebuma može uzrokovati čepljenje pora i nastanak prištića i akni.

Hormoni također mogu povećati upalnost kože i proizvodnju bakterija koje konačno uzrokuju akne.

Te hormonalne promjene netom prije mjesečnice također su uzrok brojim drugim ne tako zabavnim stvarima koje inače vežemo uz mjesečnicu, poput promjena raspoloženja, bolnih grudi i slično.


A zašto se pogoršanje nastavlja tijekom mjesečnice?

Kao što je ponekad stvari s drugim simptomima povezanim s PMS-om, hormonalne akne neće uvijek otići čim se mjesečnica pojavi, a za to su također krivi hormoni.

Testosteron je hormon koji svi imamo u tijelu, a na svakog može utjecati drugačije što pa ovisi o nivoima drugih hormona u tijelu. Kako se ti nivoi mijenjaju s krajem mjesečnice, testosteron može utjecati na osjetljivost lojnih žlijezda što opet rezultira u lučenju viška sebuma i začepljenim porama.


Hormonalne akne mogu biti posebno izražene oko brade

Ako ste možda primijetili duboke i bolne prištiće i akne na kradi ili u predjelu donje čeljusti, lako je moguće da se radi o hormonalnim aknama ili čak cistama. One čak i ne moraju biti jako izražene na površini, ali ih se itekako osjeti.
Pro tip: NE pokušavajte istisnuti ciste na bradi – to nisu regularni prištići i s time nećete puno postići, osim boli i povećanog rizika za ožiljke.


Moguća je i pojava prištića/akni u predjelu vagine

Vidjeti ili osjetiti neku kvržicu tamo dolje nije baš najljepša stvar na svijetu, no ako primijetite da se to pojavljuje u periodu prije menstruacije, lako je moguće da se radi o hormonalnim aknama.

No ipak, hormoni nisu glavni uzrok prištića u tom dijelu, krivci mogu biti i ulošci koji trljanjem mogu uzrokovati urasle dlačice, a proizvodi poput mirisnih maramica mogu iritirati kožu – stoga prije panike pokušajte vidjeti što bi moglo biti uzrok, no svakako nećete pogriješiti ako posjetite ginekologa/inju!


Kako ublažiti bol i tretirati aktivne upale?

Što se boli tiče, nekima pomaže topla kompresija (radi lakšeg izlaska gnoja), a nekima pak hladna (sprečavanje otečenosti). U slučaju bolnih akni, svakako savjetujemo ne istiskati i posjetiti dermatologa/inju koji će vam znati točno kako pomoći s vašim specifičnim upalama.

Aktivne upale mogu biti jako tvrdoglave, stoga je potrebno biti uporan, a neke stvari koje možete napraviti je prati lice jednom do dva put dnevno s nježnim čistačem (ne sapunom!), a neki koriste razne kiseline kao vjerne saveznike u borbi protiv akni (glikolnu za nježni piling, smanjenje upale i poticanje rasta nove kože ili pak salicilnu za čišćenje pora). Prije korištenja kiselina raspitajte se i potražite savjet koja ni vam najbolje odgovarala i pazite s njihovim miješanjem!

Također, neki od praktičnih savjeta su izbjegavanje bilo kakvih proizvoda koji vam mogu iritirati kožu (poput kozmetike, masnih SPF krema i proizvoda s parfemima), izbjegavanje mehaničke iritacije kože (npr. ovratnici), izbjegavanje predugog direktnog izlaganja suncu bez zaštite, pranje kože nakon znojenja...

Kako se pripremiti za sljedeći ciklus?

Taman kada se trenutne dovedu u red, ponekad je demotivirajuća pomisao da će nove opet doći idućeg mjeseca. Evo nekoliko savjeta kako se pripremiti i minimizirati mogućnost njihove pojave:

Preparati za kožu

Ovi preparati dostupni su bez recepta i često ih se može naći u drogerijama i ljekarnama, a pokazali su se dobrim saveznicima u borbi protiv trenutnih ali i prevenciji budućih akni.

Napomena: prije korištenja bilo kojeg od navedenih proizvoda, najbolje je savjetovati se sa dermatologom/injom i dobro se informirati prije korištenja. Svaki od navedenih na svačijoj će koži reagirati drugačije, stoga oprezno i pametno!

Jedan od često korištenih je benzoil peroksid koji ima antimikrobna svojstva i koji laički rečeno ubija bakterije na površini kože (koje mogu dovesti do stvaranja akni). Preporuka je početi s najslabijom koncentracijom te po potrebi povećavati.
Proizvodi koji sadržavaju alfa hidroksilne kiseline, poput glikolne i laktične mogu pomoći u micanju mrtvih stanica kože i prevenciji začepljenih pora. Oni također stimuliraju rast novih kožnih ćelija što pomaže u zdravijem i glađem izgledu kože.
Proizvodi sa salicilnom kiselinom također su dobra opcija za začepljene pore, te se također preporučuje početi s laganijom koncentracijom kako biste bili sigurni da neće doći do iritacije.

Prehrana

Zdrava prehrana važna je za sve, a i u ovom slučaju može biti dobar saveznik! Neka istraživanja pokazuju kako hrana puna šećera, bijeli kruh i visoko procesuirana hrana može pogoršati akne, stoga je preporuka smanjiti unos ovakve hrane i piti puno vode!

Medicinski propisani tretmani

Ako akne ne prolaze, preporučujemo posjet liječniku/ici ili dermatologu/inji kako bi vam pomogli u pružanju adekvatnih tretmana za vaše specifično stanje.

 

U konačnici, prištići nisu ništa novo a pogotovo za vrijeme mjesečnice. Pripazi u tom periodu na prehranu i higijenu lica, te uvijek možeš pokušati s bezreceptnim tretmanima i kiselinama. Ako niti to nije od pomoći, posjeti dermatologa/inju kako bi ti pružili najbolji savjet u borbi protiv akni i ne zaboravi - akne su totalno normalna pojava koja se može tretirati!

 

Izvor