Kratka povijest tampona

 Tamponi su jedno od sredstava za upijanje krvi tijekom menstruacije, najčešće napravljeni od snažno upijajuće vate. Tamponi se stavljaju u rodnicu, neki prstom a neki pomoću aplikatora u kojima dolaze.

 

Ali nisu tamponi uvijek bili niti izgledali tako kako ih danas znamo. Oni potječu još od davnih vremena, točnije, još u doba starih Egipćana. Stari narodi u počecima izrade tampona koristili su predivo, vunu, a u nekom dijelovima Afrike i Azije čak i mahovinu.

Također, tamponi su se koristili u razne druge svrhe. Primjerice, u starom Egiptu tamponi su bili umakani u med i mliječnu kiselinu jer su vjerovali da mliječna kiselina djeluje kao spermicid. 

 

Moderni tampon kakvog i dan danas koristimo izumio je 1931. dr. Earle C. Haas. Na ideju je došao radi svoje supruge, kojoj su ulošci bili strašno neudobni, pa se dosjetio sistema sa dvije teleskopske cijevi: manja, koja drži pamuk, i veća, koja će postaviti tu manju u vaginu. 

 

Danas su tamponi napravljeni od pamučnih niti koje su snažno stisnute kako bi što lakše ušle u vaginu i kako bi što bolje upijale menstrualnu krv. Danas ima mnogo vrsta: tamponi bez aplikatora, ili pak sa plastičnim, kartonskim, proširujućim aplikatorima. Također, postoje i oni koji su organski, bez ikakvih dodanih kemikalija.

 

Izvor: SexInfoOnline