Koliko često trebamo ići na preglede?

Danas pričamo o pregledima, ali ne o bilo kojim pregledima, već u duhu naše priče, o pregledima koji se tiču našeg reproduktivnog zdravlja!

Svi znamo da godina proleti kao od šale, stoga nije čudno da na mnoge preglede koje bismo trebali obavljati barem jednom godišnje jednostavno zaboravimo ili si pak kažemo da ima vremena. Nek vam ovo, osim informativno, služi i kao podsjetnik da se naručite i obavite svoje godišnje preglede!

Ginekološki pregled

Ukoliko nemate nekih specifičnih dijagnoza ili problema koji zahtjevaju češće odlaske, regularan ginekološki pregled preporuča se obaviti jednom godišnje!

Regularni pregled uključuje pregled vanjskih dijelova spolovila, ali i unutarnjih pomoću spekuluma i ultrazvuka (kojim se obavlja pregled jajnika i maternice). Također, za vrijeme pregleda radi se bris za PAPA test, koji je izuzetno važno obaviti kako bi pravovremeno reagirali u slučaju potencijalnih opasnosti za razvijanje raka grlića maternice.   

Ako primijetite da su vam menstruacije neredovite, da se događaju neobična krvarenja, bolovi ili promjena u iscjetku te ako se radi o nezadovoljavajućem nalazu PAPA testa, odmah se javite vašem ginekologu/inji!

Ultrazvuk dojki

Mnogi ovaj pregled stavljaju po strani, no ultrazvuk dojki izuzetno je važna prevencija u ranom otkrivanju raka dojke!

Ovisno o godinama, naš savjet je prvenstveno se konzultiati s vašim liječnikom/com kada biste trebali ići na prvi ultrazvuk, no generalni je savjet (a pogotovo ako postoji obiteljska anamneza) ultrazvuk dojki obavljati jednom godinšnje!

Radi se o posve neinvazivnom i bezbolnom pregledu, gdje liječnik/ica ultrazvučkim aparatom obavlja pregled tkiva dojki kako bi se utvrdilo da ne postoje nikakve kvržice, nakupine ili nepravilnosti!

Samopregled dojki

Kad već pričamo o dojkama i pregledima, ne zaboravite na samopregled, koji se preporuča obavljati jednom mjesečno, a za to nije potreban liječnik, već to možete učiniti sami slijedeći upute koje možete potražiti na mnogim web stranicama u obliku videa ili slikovnih uputstava.

Urološki pregled penisa

Pri urološkom pregledu urolog/inja pregledava osim urološkog trakta i čitavo spolovilo, što uključuje dakako i penis i testise, te ga je poželjno obaviti jednom godišnje!

Pregled testisa

Pregled testisa jednako je važan kao i bilo koji drugi u pogledu reproduktivnog zdravlja, te se preporuča također obavljati ga jednom godišnje!

U dogovoru s liječnikom/com opće prakse, liječnik/ca će procijeniti hoće li pregled obaviti on/ona u ambulanti ili će vas, ako je to potrebno, uputiti na specijalistički (najčešće urološki) pregled.  

Samopregled testisa

Slično kao i smaopregled dojke, samopregled testisa možete učitniti sami, kod kuće, te ga je također poželjno obaviti jednom mjesečno.

 

 

MEĐUTIM - ako često mijenjate spolne partnere, ne prakticirate zaštićene spolne odnose, niste sigurni u postojanje neke spolno prenosive bolesti ili infekcije - urološki i ginekološki pregled u tom slučaju potrebno je obavljati minimalno dva put godišnje ili češće, ovisno o preporuci liječnika/ce!

Za svaki od navedenih pregleda važi pravilo: bolje spriječiti nego liječiti! Vodite računa o redovitim kontrolama i pregledima, te ako primijetite da nešto nije u redu, nemojte čekati već odmah zakažite termin i reagirajte na vrijeme!