Koju veličinu menstrualne čašice odabrati?


Veličine menstrualnih čašica variraju čak i između brendova, a ne samo unutar njih: malena čašica jednog brenda je realno jednaka velikoj drugog brenda!

Zbog toga je potrebno znati mjere same čašice, je li namijenjena za visoki cerviks ili niski, za osobe koje su već rađale ili nisu. Sve te informacije bi se trebale nalazi u opisu čašice.

 Svoj cerviks možeš "izmjeriti" tako što čistim i opranim rukama, stojećki ili u poziciji čučnja, svoj najduži prst (ili onaj najpraktičniji, poput srednjeg) nježno umetneš u vaginu dok ne osjetiš mekani "krov" ili otvor na vrhu prsta. Ako ti je prst ušao do otprilike sredine prije dodira "krova", imaš kraći vaginalni kanal odnosno niži cerviks, ako je ušao dublje ili u potpunosti prije dodira "krova", imaš duži vaginalni kanal odnosno viši cerviks.

Nijedan nije bolji od drugog, a najbolje je mjeriti tijekom menstruacije jer se dužina i fleksibilnost vaginalnog kanala mijenja tijekom različitih faza ciklusa.

Uglavnom je bolja šansa da će čašica tebi odgovarati ako uzmeš onu koja je opisana kao čašica za tvoju dob ili ako se odvio porod ili ne, više nego da odabereš onu prema obilnosti odnosno količini krvarenja tijekom menstruacije. Također, neke osobe samo godinu dana nakon poroda više ne trebaju "veću" čašicu i koriste onu za "početnike". Zbog toga je često više stvar pokušaja i pogreške pri odabiru, ali biranjem čašica koje su opisane s karakteristikama koje se odnose na tebe bolje su šanse da će biti ispravna za tebe: poput dobi, ako si početnik_ica ili veteran_ka s menstrualnim čašica, visina cerviksa i druge karakteristike koje će biti navedene u opisu čašice.

Savjete za prvo korištenje čašice možeš pronaći ovdje.