Kava i menstrualni grčevi

 

Uzrokuje li kava menstrualne grčeve? Zašto ponekad tablete protiv boli ne pomognu s grčevima?

 

Kako bismo kvalitetno obradile ovu temu, moramo prvo napomenuti da smo u ovaj članak uključile sve napitke koje osobe mogu smatrati kavom: tursku kavu, instant kave, macchiato, cappuccino, uključujući sve one s okusima poput kokosa, lješnjaka, čokolade, vanilije i tako sve do okusa jagode. Sve te vrste kave imaju svoje karakteristike koje ih čine problematičnima za menstruaciju. Stoga, u svrhu zdrave i zadovoljne maternice, krenimo o kavama i „kavama“!

Kofein i menstrualni bolovi

Prvi negativac u ovoj priči, o kojem se tu i tamo čuje pokoja loša riječ u kontekstu menstruacije je kofein. Nažalost, s dobrim razlogom: kofein uzrokuje stezanje krvnih žila, što je jako loša stvar za osobe koje pate od menstrualnih grčeva ili imaju predispoziciju za grčeve. Grčevi sami po sebi zapravo i jesu stezanje mišića, a kada dodamo kofein u igru, potičemo jače i duže stezanje u našoj maternici te osjetimo intenzivnije bolove.

Zbog toga što kofein može nastaviti imati utjecaj na naše tijelo kroz nekoliko dana nakon zadnje konzumacije, preporučuje se ukinuti konzumiranje kofeina barem nekoliko dana prije menstruacije kako bi se spriječilo nepotrebno dodatno stezanje. Osobe koje pate od intenzivnih grčeva često u potpunosti izbace kofein iz prehrane ili paze da otprilike 10 dana prije menstruacije ga ne konzumiraju te ispijanje kave zamjene s ispijanjem čaja koji blagodatno djeluje na menstrualno zdravlje – poput vrkute.

Kofein i umor

Kofein nas podiže i budi, što je često mnogima potreban oblik podrške kada se probude ujutro slomljeni i nenaspavani zbog svoje maternice. Pa kao i svaka razumna osoba koja mora funkcionirati do kraja tog dana, dok krvari, napravi si šalicu snažne kave. Ako nema problema s menstrualnim grčevima i bolovima, još bolje, čini se da to nema negativnih posljedica – ali zbog intenzivnih hormonalnih promjena u tijelu, mnogi osjete potrebu za više odmora tijekom menstruacije, a prevelika konzumacija kofeina može loše utjecati na kvalitetu sna te stvoriti začarani krug umora koji nikako da nestane.

Ali svakako, to se može i ne mora odnositi na tebe: važno je obratiti pozornost na vlastito tijelo i potrebe. Ako smatraš da kofein nema negativnih utjecaja na tvoje iskustvo menstruacije ili su oni minimalni i ne smetaju te koliko te smeta ideja da se odmakneš od svoje najdraže šalice i napitka – ne postoji razlog da prestaneš u zdravoj mjeri konzumirati kofein.

Šećer

Šećer potiče upalne procese u tijelu, što može biti veoma loš utjecaj za osobe koje već imaju bolne menstruacije. Također, tijekom menstruacije razina šećera u krvi značajno fluktuira te konzumacija velike količine šećera može uzrokovati nagle osjećaje visoke energije koji ubrzo padnu u osjećaj umora i dekoncentracije – pa uporno gore-dolje i naprijed-nazad.

Ako kuhaš svoju kavu, količina šećera je velikim dijelom pod tvojom kontrolom – bit će ga onoliko koliko žličica dodaš u šalicu. Ali ako radiš instant kavu ili cappuccino, pogotovo one s aromama i okusima poput vanilije ili čokolade, velika je vjerojatnost da je u tome prisutno zaista mnogo šećera.

Mlijeko

Mnoge odrasle osobe imaju barem blagi oblik preosjetljivosti na mlijeko – možda malo češće ispuštaš vjetrove, češće i duže si na zahodu, osjećaš se napuhnuto ili ti je mučno nakon konzumiranja mlijeka. Takva situacija u crijevima nikako nije dobra pored maternice, pogotovo maternice koja se često muči s grčevima. Osim toga, mlijeko samo po sebi sadrži proteine i kiseline koje potiču upalne procese u tijelu baš kao i šećer te pomaže grčevima da budu još naporniji.

A kada već spominjemo šećer u kontekstu mlijeka, mnoga mlijeka imaju dodane šećere u svrhu boljeg okusa, pogotovo mlijeka na biljnoj bazi.

Baci oko na deklaraciju mlijeka kojeg koristiš i koji broj piše pored riječi „ugljikohidrati, od kojih šećeri:“.

Ako te ne brine kofein, a brine te šećer u mlijeku, možeš napraviti svoje mlijeko na biljnoj bazi ili potražiti kupovno koje ne sadrži mnogo šećera. Ili pokušati zavoljeti crnu kavu, ako već nisi.

 

Trebam li izbaciti kavu iz svoje svakodnevice?

Samo ti, i potencijalno liječnik koji je dobro upoznat s tvojim zdravstvenim stanjem i potrebama, će znati odgovor na ovo pitanje. Ovisi o tome što ti predstavlja problem kod tvoje menstruacije te što uzrokuje te probleme – kava može igrati ulogu, ali ne mora biti najveći uzročnik. Malo eksperimentiranja s prehranom i navikama može učiniti mnogo toga za postizanje ugodnijih menstruacija.

Nekoliko riječi o menstrualnim bolovima i tabletama protiv tih bolova

Za slučaj da te ovaj članak zainteresirao zbog toga što se boriš s intenzivnim bolovima i čak niti tablete ne pomažu, savjetujemo ti prilagodbu prehrane prema tvojim tjelesnim potrebama i procesima te da pripaziš na vrijeme uzimanja tableta protiv boli.

Mnogi čekaju da im bolovi postanu nepodnošljivi prije nego popiju tabletu, u nadi da će proći i ta tableta im neće trebati, ali zapravo bismo trebali popiti tabletu protiv boli prije nego što bolovi postanu previše intenzivni. Kada bol postane jaka, upala je već stvorena i niti velike količine tableta protiv boli neće biti od previše pomoći. Zbog toga mnogi s kroničnim i zaista intenzivnim bolovima piju tablete čim dobiju menstruaciju. Ali prije takvih pothvata, savjetuj se s liječnikom! Intenzivni menstrualni bolovi nisu „normalni“ niti nešto što moraš trpjeti – menstruacija ne mora boljeti, a dobro je i provjeriti ako se još nešto događa u tijelu da menstruacija toliko boli.

Također pripazi da piješ dovoljnu količinu analgetika na vrijeme: na primjer, ako konzumiraš paracetamol za borbu protiv bolova, važno je da popiješ 1000mg, a ne samo 500mg. 500mg utječe na tjelesnu temperaturu i blage bolove, dok 1000mg utječe na jače! Pazi i prati preporuke načina konzumacije lijeka koje se nalaze u kutijici, ali i sve preporuke i upute svojeg liječnika. Prije korištenja bilo kojeg lijeka, savjetuj se sa zdravstvenim djelatnikom i provjeri odgovara li taj lijek tvome tijelu te koji način i učestalost korištenja je najzdraviji i najsigurniji za tebe.

Popričaj o svojim menstruacijama i povezanim problemima i potrebama s liječnikom koji će savjesno i profesionalno pristupiti tebi i tvome zdravlju.