Kako znati jesam li u ovisničkoj vezi?

Ljudi mogu biti ovisni o mnogo stvari. Dok su neke ovisnosti česte, pa čak i normalizirane, o nekima se ne priča i često za neke ovisnosti ne pomislimo da to mogu biti. Jedna od takvih je ovisnička veza, veza u kojoj je jedna osoba doslovce ovisna o drugoj.

Ono što se kao posljedica takvog odnosa događa jest da osoba koja je razvila ovisnost o drugoj ne može funkcionirati bez te osobe te često u potpunosti ovisi o njoj. Iz samog opisa ovakvog odnosa da se zaključiti kako takav odnos, kao i bilo kakva druga ovisnost, i nije baš najzdraviji za niti jednu osobu koja je dio ovisničke veze i takva veza može ostaviti posljedice na fizičko i mentalno zdravlje, te se često događa da osoba koja je ovisna ne prepoznaje znakove vlastite ovisnosti.

Kako prepoznati ovisničku vezu?

U početku veze, teško, pogotovo radi čestog osjećaja faljenja i zaljubljenosti koji su tipični za početak romantičnog odnosa. Međutim, evo nekoliko indikatora koji mogu biti svojevrsni simptomi ovisničke veze:

Nemogućnost prekida veze unatoč nezadovoljstvu
Česta karakteristika ovisničkog ponašanja je teškoća za otpuštanjem onoga što je uzrok ovisnosti. Stvari se dodatno kompliciraju kada taj uzrok leži u drugoj osobi, odnosno u vezi, te se često događa da osoba, čak i kada osvijesti probleme u vezi, ne može prekinuti taj odnos.

Nemogućnost bivanja van veze ili prebrzog ulaženja u vezu
Kada je posrijedi ovisnička veza, česta je situacija da osoba ima poteškoća s funkcioniranjem van veze.

Fokus isključivo na vezu
Posve je normalno da će u  vezi stvari ponekad ići glatko, a ponekad teško. No ako je čitav fokus razgovora i svakodnevnog života samo i isključivo na vezi, te uz to popraćen konfliktom i svađama, onda se potencijalno radi o ovisničkoj vezi.

Samookrivljavanje
Nastavno na gornju točku, u ovakvim vezama samookrivljavanje je česta pojava u kontekstu konstantnog razmišljanja o tome što u vezi ne štima do toga da osoba za sve probleme počne okrivljavati sebe.

Jaka međuovisnost o partneru/ici
Osjećaj neispunjenosti i nepotpunosti bez druge osobe čest je simptom ovisničke veze. Bez druge osobe u blizini često se mogu pojaviti i anksioznost, nemir i depresija, kao i nedostatak smaopouzdanja.Ta međuovisnost često vodi do potrebe za kontrolom i konstatnom fizičkom blizinom druge osobe.

Kako potražiti pomoć? 

Ovisnička veza nije dobra za niti jednu osobu, a budući da se radi o ovisnosti prvi korak ka pronalaženju rješenja i izlaza iz takve veze je priznavanje problema. Ponekad uzrok za ovisničko ponašanje u vezi može ležati u nekoj nerješenoj traumi, stoga je ponekad profesionalna pomoć u vidu neke vrste terapije veoma važna i korisna jer svaka osoba ima pravo na vezu u kojoj se osjeća divno, voljeno, prihvaćeno i u konačnici sretno!

 Izvor