Kako utjecati na miris i okus vagine

Prije nego krenemo na načine kontrole i ublažavanja mirisa: zapamti da je miris vagine sasvim normalan i da je jednostavno dio tijela. Uklanjanje tog mirisa je sasvim nepotrebno. Neka tijela i vagine imaju jači miris, neki blaži, nekad isto tijelo mijenja intenzitet svog mirisa ovisno o životnom periodu, stresu, prehrani... Mnogo toga utječe na taj miris. Ako smo otišli na pregled i dobili potvrdu da miris nije uzrokovala neka bolest, već je jednostavno miris zdrave vagine - ne moraš se brinuti!

Ako te i dalje smeta intenzitet mirisa ili okusa, ima nekoliko stvari koje možeš učiniti za ublažavanje:


1. Redovno se tuširaj
Genitalije je potrebno oprati vodom minimalno jednom ili dvaput dnevno (ako se oznojimo.)

2. Nosi čisto i udobno donje rublje
Gaće bi trebalo promijeniti ako se oznojimo u njima - trebale bi biti suhe jer bakterije obožavaju tamna i vlažna mjesta. Također, gaće od pamuka su uvijek najbolji odabir jer se bakterije i pamuk nikako ne slažu. Gaće od pamuka su ti prijatelji.

3. Ne koristi genitalni sapun, tj. douche
Douche često izaziva više problema nego ih sprječava, od raznih iritacija pa sve do infekcija. Douche, tj. genitalni sapun ili šampon bi se trebao koristiti samo kada nam to doktor_ica kaže i to baš onaj koji je pripisao_la!

4. Drži se zdrave prehrane
Uravnotežena prehrana i veći unos povrća i voća ublažava intenzitet mirisa i okusa vagine.

5. Pij dovoljno vode
Unos ispravne količine vode izrazito ublažava miris i okus vagine! Pitaj doktora_icu ili pažljivo istraži na netu ako piješ dovoljno vode.

6. Izbjegavaj alkohol i šećer ako se stvara kiselkasti okus
Ako ga nije izazvala neka bolest, nema ničeg lošeg u kiselkastom okusu vagine. Vagina sama po sebi ima svojstvo kiseline (zato može izbijeliti gaće!). Ako odlučiš pokušati ublažiti taj okus, manji unos alkohola (i/ili šećera) i veći unos vode je dobar korak. Ako ga ne želiš kontrolirati, ali smeta onoj osobi među tvojim nogama, probaj kondome ili lubrikante s okusom! Ako ste sigurni da ne postoji mogućnost neke zaraze ili neželjene trudnoće među vama te ste odlučili ne koristiti kondome, probajte kokosovo ulje! Izrazito je ugodno i sigurno za genitalije i kožu, a finog je okusa! Samo ga nikako ne koristite s kondomima jer ulja uništavaju kondome!

7. Prati promjene mirisa i iscjetka te redovito idi doktoru_ici
Redovni pregledi poput PAPA testa se moraju obavljati minimalno dvaput na godinu, a po potrebi i više. Jak miris ili iscjedak čudne boje mogu biti simptom neke bolesti!

8. Probaj dnevne uloške za dnevni iscjedak i miris

Ako osjetiš i zasmeta te iscjedak i miris dok si vani, postoje razni dnevni ulošci koji ublažavaju miris. 

9. Koristi lubrikante s okusima! Ili kokosovo ulje!
Kao što je već spomenuto, ako okus ili miris zasmetaju u seksu, onda se puno lakše uvede koji lubrikant s okusom ili kokosovo ulje ako ne koristimo kondome, nego što se kontrolira miris ili okus vagine.

Dokle god smo sigurni da smo zdravi, svaki miris i okus je normalan i ne treba postojati ikakav sram oko toga! Ako te netko napadne ili posrami zbog tvog mirisa ili okusa - oni su ti koji nešto ne znaju i nemaju iskustva. S tobom je sve u redu.

 

Pazite se i volite se!

Pusa, Petra