Kako tehnologija može utjecati na intimu?

U današnjoj digitalnoj eri, bez obzira na dob gotovo pa nema osobe koja određeni dio dana provodi gledajući u neku vrstu ekrana. Danas su to većinom pametni telefoni, na kojima provodimo ponajviše vremena scrollajući društvenim mrežama.

Lagali bismo kada bismo rekli da to nema nikakav utjecaj na naš svakodnevni život, pa tako i na intimu. Tako se recimo mnogi upoznavaju i komuniciraju upravo na internetu, a isto tako provodeći porciju vremena na društvenim mrežama, ponekad se nađemo zateknuti time da se uspoređujemo s drugima u različitim aspektima. Možemo reći da je tehnologija imala svoje prste i u svijetu intime.

Može li tehnologija naštetiti intimimnim odnosima?

Prije svega potrebno je razumjeti da tehnologija svakako može utjecati na odnose, a sve ovisi o tome kako i koliko ju koristite. Pozitivan je dio taj što nudi zaista puno načina za komunikaciju i dijeljenje iskustava, doživljaja, uspomena i slično. Međutim, ta stalna povezanost također može dovesti do osjećaja preopterećenosti i time stvarati lažni osjećaj intimnosti.

Mnoge studije ukazuju na to da pretjerano korištenje društvenih mreža može dovesti do određenih nerealnih očekivanja, ali i imati negativan utjecaj na kasnije interakcije licem u lice u stvarnom životu.

Online vs. offline

Moderni odnosi su složena stvar, a posebno je u današnjem svijetu vidljiv kontrast između online i offline interakcija kada je u pitanje razgovor o intimnosti. Puno puta se čini kao da je lakše o bilo čemu, pa tako i o intimnim stvarima, pričati putem mobitela, ali ono što tu fali je govor tijela, emocionalni feedback i sve ono što nudi razgovor licem u lice.

Ne kažemo da je to uvijek tako, ali nedostatak komunikacije licem u lice može dovesti do nesporazuma i u konačnici nedostatka emocionalne intimnosti koja je iznimno bitna za zdrav odnos. Međutim, kada se koriste u razumnoj mjeri, tehnologija može biti sjajan dodatak u komunikaciji koji može pomoći u održavanju intime i povezanosti pogotovo ako postoji period fizičke razdvojenosti, te je sjajno što što možemo pričati s osobom i na drugom kraju svijeta, no ako to nije nužno, ništa ne može zamijeniti razgovor licem u lice!

Digitalno doba i moderni odnosi

Tehnologija je, kao što smo već spomenuli, utjecala i na način samog doživljaja intimnih odnosa i stupanja u njih. Tu su brojne aplikacije za upoznavanje recimo koje nude vrlo praktičan način upoznavanja potencijalnih partnera/ica, ali s druge strane imaju manu poput ponekad nerealnih očekivanja.

Ako tu tematiku proširimo na društvene mreže, nije rijetko da ljudi ponekad svoje odnose krenu uspoređivati s onim naizgled idiličnima koje vide na društvenim mrežama, što može dovesti do narušavanja samopouzdanja zadovoljstva u odnosima u stvarnom životu.

Kako postići ravnotežu?

Ne kažemo da morate izbjegavati mobitel i društvene mreže pod svaku cijenu, ali ravnoteža je zato ovdje ključna.

Jedna od najvažnijih stvari je ta da odvojite kvalitetno vrijeme za sebe i vaš odnos - bez tehnologije. Pričajte, igrajte neku igru, idite u šetnju... Pronađite nešto u čemu ćete oboje uživati bez gledanja u ekran. Naglasak je tu na otvorenoj i iskrenoj komunikaciji!

Također, možete poraditi na postavljanju granica u smislu korištenja tehnologije, kao što je određeno vrijeme bez korištenja iste, što će vam pomoći da se usredotočite jedno na drugo.

U konačnici, svaki puta kada se zateknete da ste možda preduboko zašli u virtualni svijet, upitajte se ometa li to vaše kvalitetno zajedničko vrijeme!