Kako svladati genofobiju – strah od seksa

Genofobija je, najjednostavnije rečeno, strah od seksualne intimnosti.

To je više od običnog nesviđanja ili averzije prema seksu; radi se o stanju u kojem se javlja intenzivan osjećaj straha kada u pitanje dođe bilo kakva vrsta seksualne intimnosti. Kod nekih osoba izražena je u tolikoj mjeri da sama pomisao na seks izaziva osjećaj straha.

Ponekad genofobiju prate druge fobije, poput nosofobije (strah od bolesti), gimnofobije (straha od vlastite ili tuđe golotinje), koitofobije (strah od snošaja), haphefobije (strah od dodira), tokofobije (strah od trudnoće i/ili poroda) i mnogih drugih.

Simptomi genofobije

Riječ fobija u imenu označava intenzivan strah ili anksioznost, što znači da je genofobija puno intenzivniji doživljaj od bojazni. Fobije uzrokuju fizičke i psihičke reakcije koje često imaju negativan odraz na svakodnevni život.

Tipične reakcije uključuju:

  • momentalan osjećaj straha, anksioznosti i panike kada je osoba izložena izvoru fobije ili mislima o istoj, u ovom slučaju seksualnog odnosa
  • shvaćanje da je taj strah atipičan i ekstreman ali istodobna nemogućnost njegovog smanjivanja
  • pojačavanje simptoma ako se izvor fobije ne miče
  • izbjegavanje situacije koja tu fobiju uzrokuje.

Česti simptomi su mučnina, vrtoglavica, poteškoće s disanjem, znojenje i slično.

Uzroci genofobije

Nije uvijek posve jasno što uzrokuje fobije. Strah je u ovom slučaju najčešće povezan s nekim traumatičnim događajima ili situacijama koje osobi izazivaju strah, poput

  • vaginizma –boli tijekom vaginalne penetracije, jednog od najčešćih uzroka neugodnog i bolnog seksa
  • erektilne disfunkcije
  • seksualnog zlostavljanja
  • spolne bolesti
  • straha od seksualne izvedbe
  • srama od vlastitog tijela ili pak tjelesne dismorfije

Tretiranje genofobije

Ako je uzrok znan, najbolje je prvo pokušati rješiti njega, a tek onda posljedice.

Ukoliko je uzrok fizičke prirode, poput vaginizma, postoji više opcija za liječenje, ovisno o potrebama osobe. U tom slučaju liječnik/liječnica će na temelju kliničke slike predložiti optimalan način rješavanja problema.

Ako je problem psihičke prirode, tretiranje ovisi o vrsti i uzroku problema, no najčešće se preporučuje psihoterapija koja se pokazala vrlo djelotvornom u suzbijanju fobija. Također, kao opcija postoji i seksualna terapija.

U svakom slučaju, ako se radi o fobiji, liječničko mišljenje je prvi korak ka rješavanju problema kako bi se utvrdila sama vrsta problema, a ono što je najvažnije je da je genofobija izlječiva i da to nije nešto što osoba mora prolaziti sama!

Izvor