Kako se (pravilno) brinuti o menstrualnoj čašici?

Menstrualne čašice su odlična alternativa jednokratnim ulošcima i tamponima, a budući da je višekratna, dobra je ideja naučiti kako se pravilno brinuti o njoj (kako ju prati, čistiti, održavati i kako ju spremiti nakon uporabe) kako bi ostala u tip top formi!

Čime ju (ne) čistiti?

Za čišćenje menstrualne čašice preporučuje se korištenje nježnog sapuna bez ulja i mirisa!

Ono s čime ju nije poželjno prati, jer između ostalog mogu izazvati neugodne iritacije, su antibakterijski, mirisni i/ili sapuni s uljnom bazom, soda bikarbona, izbjeljivač, hidrogen, tekućina za pranje suđa, medicinski alkohol i ocat.

Čišćenje prije prve uporabe

Prije prvog umetanja čašice, dobro je učiniti ovih nekoliko koraka:
- operi ruke i čašicu s blagim, bezmirisnim sapunom
- zagrij lončić vode tako da zaključa, i čašicu ubaci u kipuću vodu, te ju pusti u vodi 10 minuta (maksimalno!)

Vruća voda uklonit će eventualne bakterije ili prvotnu prljavštinu.

Dnevno čišćenje za vrijeme korištenja

Nakon inicijalne pripreme i čišćenja čašice, potrebno je održavati čistoću čašice svaki dan nakon korištenja. To pomaže u uklanjanju nečistoća i bakterija, te pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa i mrlja.

Ako si doma, nakon vađenja čašice krv izlij u zahod, te čašicu isperi s vodom, a potom ju operi blagim bezmirisnim sapunom, i onda je spremna za ponovno umetanje!

Ako si pak u javnom toaletu, i ispiranje nije opcija, onda umjesto toga posluži se komadom toaletnog papira i s njime ju očisti koliko god možeš. Nakon toga ponovno ju umetni, pa ju pravilno očisti kada dođeš doma.

Ako si primjerice na putovanju ili u prirodi gdje je voda upitne kvalitete ili je nedostupna, ponesi sa sobom bočicu vode te njome isperi čašicu između korištenja, a dobro je i ponijeti malo blagog sapuna! Čašice dolaze i sa svojim torbicama za pohranu, pa ako ju više ne koristiš, sjeti se ponijeti ju kako se čašica ne bi oštetila.

Dezinficiranje nakon mjesečnice

Nakon što je menstruacija završila, čašicu je potrebno temeljito isprati, a zatim na nekoliko minuta prokuhati. Nakon tretmana vrućom vodom, potrebno ju je staviti sa strane da se sama popuno osuši i ohladi

Pohrana čašice za vrijeme nekorištenja

Većina čašica dolazi sa svojim torbicama ili vrećicama za pohranu kada se čašica ne koristi. Ako tvoja nije došla s time, možeš koristiti bilo kakvu prozračnu vrećicu. Važno je zaštititi čašicu od bilo kakve prljavštine i bakterija, ali istovremeno osigurati cirkulaciju zraka. Vrećicu s čašicom pohrani na hladno i suho mjesto.

Postoji razlika između čišćenja i steriliziranja!

Čišćenje vodom i sapunom o kojem smo pričale čašicu čisti od površinskih bakterija, mirisa i taloga krvi.

Steriliziranje u potpunosti uklanja bakterije i priprema je šalice za pohranjivanje.

Što ako...

čašica ima ružan miris?
Dok je vaginalni miris posve normalna i prirodna stvar, razlikuje se od neugodnog mirisa koji čašica može razviti. Razmisli koliko ju imaš dugo u tijelu, jer ako se radi o jako dugom periodu, to može biti jedan od razloga neugodnog mirisa čašice.
Čašicu je idealno mijenjati svakih 4 do 8 sati, te ju nikada ne treba nositi više od 12 sati u komadu! Također pomaže da ju prije regularnog pranja ispereš prvo hladnom, a onda toplom vodom, te ne zaboravi na dezinfekciju čašice na kraju menstruacije!

čašica ima diskoloraciju ili mrlje?
Blaga diskoloracija nije ništa neobično, i velike su šanse da će se kroz vrijeme pojaviti. Diskoloracija je većinom rješiva dezinficiranjem čašice prije i poslije menstruacije, i kontinuiranim čišćenjem tijekom korištenja.
Ako se radi o ekstremnoj diskoloraciji, vrijeme je za nov čašicu!

čašica na sebi ima bijeli talog?
Ako tijekom dezinficiranja primijetiš tanki bijeli talog oko tvoje čašice, ne brini, to je posve normalno! Voda je u različitim krajevima drugačija, i taj talog najčešće je povezan s tvrdoćom vode. Isperi ga i stvar je riješena!

je čašica pala u zahod?
U tom slučaju nikako ju nemoj odmah umetnuti nazad! Ako ti je upala u tvoj wc, u čistu vodu, sterilizacija će biti dovoljna, no ako je mjesto pada javni wc, ili ako u wcu ima tragova fekalija i urina, možda je najbolja ideja čašicu potpunosti zamijeniti novom, jer kućna sterilizacija možda neće biti dovoljna!

Što se može dogoditi ako ne čistim čašicu redovno?

To može voditi do pojave bakterija, neugodnih mirisa, mrlja i erozije čašice što pak može voditi ka iritacijama ili (nešto rjeđe) infekcijama! To također znači da će čašica trebati češće biti mijenjana.

Dnevno čišćenje tijekom korištenja i sterilizacija na mjesečnoj bazi nužni su za održavanje čašice u odličnom stanju!

Izvor