Kako prepoznati nezdrave i zlostavljačke veze?

Kako prepoznati nezdravi odnos?

Zaslužuješ se osjećati sigurno i zadovoljno u svojim odnosima s drugim ljudima. Nitko ne zaslužuje emocionalno, verbalno niti fizičko zlostavljanje. U ovom članku možeš pronaći neke od pokazatelja nezdravog odnosa, s usmjerenjem na seksualne i/ili romantične odnose.

Kako izgleda nezdrava veza?

Naravno, ničija veza nije savršena, i svi mogu pogriješiti. Ali ako se osjećaš kao da te se loše tretira, vjerojatno je to i realnost. Slušaj svoje instinkte. Zdrave veze potiču dobre osjećaje, sigurnost u sebe, samopouzdanje i opuštenost – nezdrave veze to ne čine.

Laganje, varanje, ljubomora i nepoštovanje su znakovi nezdrave veze. Kao i kontroliranje ili pokušaji kontrole partnera/ice. To uključuje:

  • Praćenje gdje je osoba i s kime provode vrijeme
  • Provjeravanje mobitela ili profila i poruka bez dopusta osobe
  • Čitanje dnevika ili pretraživanje njihovih stvari
  • Nagovaranje ili namjerno udaljavanje partnera/ice od njihovih prijatelja ili obitelji
  • Govorenje da ne smiju raditi neke stvari
  • Negodovanje oko izbora odjeće
  • Onemogućavanje pristupa drugima, novcu ili Internetskoj komunikaciji

 

Koji su znakovi zlostavljačke veze?

Svatko se može pronaći u zlostavljačkoj vezi i odnosu, neovisno o dobi, rodu ili seksualnoj orijentaciji – i svatko može biti zlostavljač. Čak i nesvjesno. Filmovi i serije često prikazuju zlostavljanje samo u jednom obliku: fizičkim udarcima i ozljedama. Ali realnost je takva da zlostavljanje i nasilje može imati više oblika, nekada više njih u isto vrijeme, i oni mogu utjecati na naše tijelo, emocije i samopouzdanje.

Fizičko zlostavljanje se odnosi na udaranje rukama ili nogom, guranje ili bilo koji oblik uzrokovanja ozljede i boli drugoj osobi.

Seksualno zlostavljanje uključuje prisilu na bilo kakav seksualni čin, od ljubljenja do oralnog ili penetracijskog seksa. Ako osoba nije željno i svojevoljno pristala na seksualni čin, to se smatra napastovanjem ili silovanjem, neovisno o tome jesu li te osobe u vezi ili ne, te ima jednake posljedice za osobu koja je prisiljena.

Verbalno zlostavljanje uključuje ruganje, nazivanje pogrdnim imenima i slično korištenje riječi da se nekoga povrijedi ili uznemiri.

Emocionalno ili psihičko zlostavljanje uključuje namjerno izazivanje loših osjećaja kod druge osobe, neugodne ispade ljubomore, krivljenje partnera/ice za zlostavljačko ponašanje (to se može očitati u rečenicama primjerice: „vidiš li do čega me tvoje ponašanje dovodi?“ nakon deranja ili udaranja osobe ili stvari u okolini), varanje, redovito kritiziranje, omalovažavanje pred drugima, izmišljanje, gaslighting, odnosno izluđivanje ili zbunjivanje, negativne reakcije na tebi uzbuđujuće i vesele vijesti, i druga slična ponašanja.

Gaslighting je oblik psihičkog odnosno emocionalnog nasilja pri kojem osoba namjerno zbunjuje ili čak izluđuje drugoga. Najčešće se to čini poricanjem istine ili „namještanjem zamke“ kako bi uvjerili osobu da je luda. Primjerice, kada ti partner/ica kaže da im ne smeta što će u društvu s kojim ideš van u jednom trenutku biti prisutan tvoj bivši dečko ili djevojka, ali nakon što izađeš će napraviti scenu, reći kako nikada nisu rekli da je to njima u redu ili da su čak izrazili koliko ih to smeta, optuživati te da ih namjerno povrjeđuješ takvim ponašanjem i želiš ih učiniti ljubomornima i slično. Još jedan primjer je da osoba naglo prestane pričati s tobom, ignorira te i odbija ti reći što nije u redu sve dok se ne rasplačeš. Također osoba može stalno spominjati kako te neki ljudi ne vole, stalno ti prepričavati što sve ružno oni govore o tebi, sve uz izgovor da to čine jer njih to smeta slušati, jer su mislili da želiš znati i slično.

Reproduktivna kontrola i nasilje uključuje pritisak partnera/ice na trudnoću i djecu, pritisak na abortus, laganje o korištenju kontracepcije ili drugo kontrolirajuće ponašanje oko odluka vezanih za trudnoću i roditeljstvo.

Prijetnje i zastrašivanje se često koriste i lako sakriju od drugih. Prijetnja nasiljem ili zlostavljanjem je način kontroliranja partnera/ice, a to može uključivati prijetnju samoubojstvom, prijetnju tvojoj obitelji, ljubimcima, djeci, prijateljima ili reputaciji.

Izolacija je proces psihičkog zlostavljanja u kojem partner/ica određuje drugoj osobi u odnosu koga može vidjeti, kada, koliko dugo, što može raditi te ograničava i određuje pristup i kontakt s obitelji i prijateljima.

 

Svaki seksualan i romantičan odnos je drugačiji, stoga znakovi i oblici nasilja i zlostavljanja variraju ovisno o osobama u odnosu. Ono što je zajedničko svim ovim pokazateljima je želja i trud osobe da bude u kontroli nad drugim, čak i ako je ta kontrola samo prividna.

Svi zaslužuju biti u zdravom odnosu, gdje se svi uključeni osjećaju sigurno, poštovano, voljeno i međusobno si vjeruju.

 

Kako izaći iz zlostavljačke veze?

Ako si u zlostavljačkoj vezi, znaj da nisi jedina osoba s takvim okolnostima niti iskustvima te da zasigurno zaslužuješ bolje. Ako te partner/ica povrjeđuje, bilo to fizički, psihički ili seksualno, prisjeti se da ništa rečeno ili napravljeno ne opravdava takvo ponašanje i tretiranje. Svi se mogu naljutiti i biti povrijeđeni, ali razgovor je rješenje za takve osjećaje – nikada povrede niti omalovažavanje.

Zlostavljanje se ne događa jer si ti učinio/učinila nešto loše ili krivo ili zato što nisi uspješno spriječio/spriječila da se dogodi. Zlostavljanje u vezi se događa jer je netko odlučio manipulirati i kontrolirati kako bi imali moć u odnosu. Zaslužuješ zdravu i sretnu vezu. Zlostavljanje u bilo kojem obliku nikada nije opravdano niti u redu.

Kada želiš prekinuti s nasilničkim parterom ili partnericom, važno je imati plan ako se brineš da bi ta osoba mogla povrijediti tebe ili nekoga koga voliš. Za podršku i savjet se možeš javiti nekim udrugama i organizacijama koje pružaju podršku u tim situacijama, na primjer CESI udruzi ili SOS Rijeka. Ako smatraš da si u trenutnoj opasnosti, udalji se od osobe i pozovi policiju.

Kako mogu pomoći nekome u zlostavljačkoj vezi?

Prekid zlostavljačke odnosno nezdrave veze može biti veliki izazov i zahtijevati određeno vrijeme i trud. U prosjeku, osobama je potrebno oko 7 pokušaja prije nego uspiju zauvijek izaći iz zlostavljačke veze. Nemoj odustati od osobe ako nisu spremni udaljiti se od nezdravog odnosa ili partnera/ice ili ako im se stalno vraćaju. Pogotovo ako je nasilna osoba već uspjela uvjeriti tvojeg prijatelja ili prijateljicu da ne zaslužuje bolje, ne može imati bolje ili su sami krivi za loše osjećaje ili stanje veze – tada postaje sve vjerojatnije da će im biti teže odmaknuti se. Najbolje što možeš učiniti je slušati ih, biti podrška i pričati s njima o tome koliko bi bolji život bio bez tog odnosa kada bude prikladno.

Još neki savjeti:

  • Aktivno slušaj i pruži podršku žrtvi. Znanje da imaju nekoga kome su mogu obratiti, u bilo kojem slučaju, je veoma značajno za njih i može im pomoći u finalnoj odluci da se odmaknu od zlostavljačke osobe.
  • Pomogni njima i svojim bližnjima prepoznati i razumjeti da zlostavljanje nije normalno i da ga nitko ne zaslužuje.
  • Ako je osoba spremna napustiti vezu i nasilnu osobu, zajedno osmislite plan i pripremite se za posljedice i načine podrške i osiguranja osobe od daljnjih napada bivšeg partnera ili partnerice. Budite spremni i otvoreni za pitanje za pomoć stručnjaka u ovome.

 

Razgovor o zdravim odnosima ne mora doći na red tek kada je potrebno zaustaviti nezdravu vezu. Pričanjem o tome kako izgleda zdrav odnos, kakvo ponašanje se očekuje u zdravoj, zreloj i sretnoj vezi te što je neprihvatljivo možemo spriječiti razvoj nezdrave veze i ubaciti „bubu u uho“ drugima da lakše prepoznaju znakove nezdravog ili opasnog ponašanja i prije nego se nađu u štetnoj ili opasnoj situaciji.