Kako kondom može iznevjeriti?

Neke vrste kontracepcije obećavaju vrlo visoke postotke zaštićenosti od trudnoće, no postoje slučajevi kada se ona, i uz kontracepciju, dogodi. Kondom ima postotak djelotvornosti od visokih 97%, no što se događa u preostalih 3%? Hajmo saznati!

Kako kondom može iznevjeriti?

  • Tvornička pogreška

Na tvorničke pogreške nemamo nažalost utjecaja, jer se one uvijek mogu dogoditi, no ono što možemo je uvijek pogledati i pripaziti, čim vidiš ikakvu nepravilnost, baci kondom i uzmi novi!

  • Neodgovarajuće čuvanje

Novčanici, džepovi, jako visoka temperatura, direktna sunčeva svjetlost… Sve su to uvjeti u kojima kondome ne treba držati jer se tako mogu oštetiti! Ladica, kutijica, noćni ormarić su ipak sigurnija mjesta!

  • Istekao rok trajanja

Da, kondomi imaju rok trajanja. Ako je kondomu rok istekao, mjesto mu je u smeću.

  • Pucanje pri izvlačenju iz omota

Ponekad, kada su stvari jako vruće, nema se vremena nježno izvući kondom iz omota. Razumijemo, ali nepažnja pri otvaranju kondoma može ga oštetiti, stoga ipak savjetujemo pažnju pri izvlačenju kondoma kako bi bio učinkovit!

  • Neodgovarajuća veličina

Često o tome ne mislimo, ali kondomi postoje u veličinama. Ta veličina varira ovisno o duljini i širini penisa. Kako bi izabrali odgovarajući, potrebno je izmjeriti penis dok je u erekciji te usporediti mjere s onima s kutije kondoma i pronaći svoju!

  • Neodgovarajući lubrikant

Lubrikant koji generalno nije preporučljivo koristiti zajedno s kondomima u penetrativnom seksu je lubrikant na bazi ulja (poput kokosovog ili baby ulja) zato što ulje može oštetiti lateks i time se povećava opasnost od pucanja kondoma. Uvijek koristite lubrikant na bazi vode ili silikona te na deklaraciji provjerite može je li pojedini lubrikant siguran za korištenje s kondomima!

  • Pogrešno korištenje

Kondom da bi bio djelotvoran prije svega zahtjeva pravilno korištenje. Ovdje pogledaj ilustraciju koja opisuje pravilno postavljanje kondoma!

  • Korištenje istog kondoma više puta

Ovo je veliki ne. Kondom je namijenjen jednokratnom korištenju te se sa višekratnim korištenjem povećava šansa za puknuće, ali i postotak za trudnoću, jer nema garancije da je kondom skroz čist od ejakulata.

Izvor