Kako komunicirati u vezi

Svaki odnos u našem životu zahtjeva trud, a dio tog truda je kvalitetna komunikacija. Kada dođe do veza, komunikacija mora biti temelje tog odnosa kako se ne bi urušio. Bez komunikacije, nijedan odnos neće potrajati. Zato što je komunikacija vještina koja se vježba i rijetko kada podučava, skupile smo 15 savjeta koji ćemo otvoriti vrata osjećajima sigurnosti i sreće u vezi. Također, svaki par ima svoj stil komuniciranja koji odgovara njima. On se razvije s vremenom, ali tehnike koje smo navele dolje su savršen početak za sretniju i dugoročniju vezu i mogu se koristiti odmah!

 

1. Nikada ne pretpostavljaj

Koliko god misliš da znaš svog partnera, nikada nemoj pretpostaviti da znaš što su mislili nekom rečenicom ili što im je bila namjera. Ako postoji nesigurnost, uvijek je odlična ideja pitati ih što su točno htjeli reći. Pitaj i, ako treba, potakni ih da ti pojasne nešto kako ne bi postojali nesporazumi među vama. Nesporazumi su izrazito česti uzroci svađa i prekida.

 

2. Strpljenje je zlatno

Naravno, ne možeš čekati zauvijek, ali neki put moramo biti spremni dati svome partneru vremena da se snađe i odabere svoje riječi. Također, ako nam kažu da jednostavno nisu spremni razgovarati o nečemu, moramo to poštivati i dati im potrebno vrijeme. Ako ti je nešto izrazito važno znati, to im reci, ali ih ne smaraj i sačekaj da postanu spremni.

 

3. Snažne emocije nemaju svoje mjesto u razgovoru

Kada smo ljuti, tužni, čak i kada smo uzbuđeni, ne možemo najbolje izjasniti svoje misli niti shvatiti druge. Ako smo uzrujani ili uzbuđeni najbolje je raditi nešto drugo prije razgovora i naglasiti tu potrebu. Reci im da ti je važno međusobno shvaćanje i ako niste dovoljno smireni za razgovor, pozovi ih da odete na sladoled ili u šetnju. Ako želite biti skupa dok se emocije umiruju, prošetajte do kafića ili parka i tamo smireno vodite razgovor. Ili se razdvojite i radite neke svoje stvari, družite se s poznanicima. Uzmite si vremena da procesirate emocije, ali nemojte odgađati razgovor u nedogled. Malo nervoze je u redu, ali ljutnja nije. Ako želiš pričati s nekime o problemu, zatraži savjet ili njihovu perspektivu, ali ne koristi ružne riječi o vezi ili partneru_ici. To će dovesti do budućih problema. Također, poslušaj tuđu riječ, ali promisli odgovara li tvojoj situaciji. Samo zato što netko zvuči pametno, ne znači da je u pravu. Kada ste smireni, sjednite s partnerom_icom, popričajte i međusobno se poslušajte.

 

4. Dopusti im da završe

Ne prekidaj im misao niti rečenicu. Možda ih poznaješ dovoljno da možeš završiti njihovu rečenicu umjesto njih, ali to ne znači da trebaš to činiti. Upadanje u riječ i prekidanje će samo dovesti do nove ljutnje i frustracije kod njih i razgovor će se ili odgoditi ili se problem neće riješiti. Dozvoli im da završe, ali ih i ljubazno podsjeti da te ne prekidaju ako oni to čine!

 

5. Skupi snagu i priznaj kada pogriješiš

Teško je priznati vlastite greške, ali one se događaju i to je apsolutno u redu! Priznaj svoju grešku (na glas!) i ispričaj se. Ne brani se nakon isprike! Ipak se ispričavaš s razlogom. Ako ti je zaista teško priznati vlastite greške, reci to partneru, možda će imati koji savjet ili više razumijevanja, ali vas i podsjetiti da je u redu i potrebno priznati svoju grešku kada bude potrebno.

 

6. Ispričaj se, ali se ne ponavljaj

Kada pogriješimo, najbolje je reći "žao mi je, oprosti." U redu je ponoviti se ako je našem partneru to potrebno, ali ne pretjerivati nego stati kada postane jasno da nam je žao.

 

7. Isprika nije uvijek dovoljna

Neki put slučajno razbijemo njihovu šalicu i to se ne ponavlja prečesto pa je dovoljno samo reći oprosti. Ali kada koristimo neke riječi ili nešto radimo iz navike što ih povrjeđuje, moramo biti spremni ispričati se i zaista se truditi to ne ponoviti. Slip ups i greške se događaju, ali ako stalno ponavljaš istu grešku, morati ćeš izabrati između te greške i veze.

 

8. Zaista ih slušaj

Nemoj samo čekati da završe i smišljati svoj odgovor. Prati i razmišljaj o tome što govore - samo to će ti osigurati odgovor koji im je potreban.

 

9. Ne skrivaj se iza srama i straha!

Moramo biti spremni reći što mislimo i želimo. Ako to ne kažemo, naši partneri to nikada neće ni znati. Filmovi vole reći da postoji samo jedna "prava" osoba za nas koja već zna sve što želimo i trebamo. Nitko, čak i najbolje moguće osobe za nas, ne mogu čitati naše misli. S vremenom počnu malo bolje razumijevati naše potrebe, ali i dalje ne znaju ništa zasigurno. Nemoj se toliko koncentrirati na pronalaženju "prave" osobe za tebe, već se potrudi biti ta prava osoba. I za njih, i za sebe.

 

10. Sjeti se njihovih osjećaja

Kada smo u vezi, neke odluke i planovi moraju biti koordinirani s partnerima. Možemo naravno sami odabrati novu majicu za sebe, ali ako te prijatelji pozovu na vikend u Pragu, sigurno će tvoji voljeni biti sretniji za tebe ako to znaju prije nego što isplaniraju taj vikend za binge gledanje serija u krevetu s tobom.

 

11. Predloži i savjetuj, ne vrijeđaj

Konstruktivna kritika je dobrodošla u skoro svakom odnosu. Na primjer, u redu je reći "često vičeš kada razgovaraš s mamom, možda da se naučiš smirenije nositi s njenim kritikama bi se bolje osjećala." Ali nije u redu reći: "glup si, da si smireniji kad pričaš s mamom bolje biste se slagali." Uvrede su za ljude koje ne želimo u svojem životu.

 

12. Koristi riječi "hvala ti" i "molim te"

Ljubaznost izaziva osjećaj uvažavanja i podsjeća naše partnere da ih cijenimo. Samo dobre stvari!

 

13. Ne koristi riječi "uvijek" i "nikada"

"Uvijek zaboravljaš naše planove" i "nikada me se ne sjetiš" su rečenice koje govore o nemogućem stanju. Čim koristimo riječi poput "nikada" i "uvijek" stavljamo se u poziciju gdje smo već u krivu, a razgovor nije još ni započeo. Radije reci "zaboravljaš naše planove i to me boli" te pokušaj s njima smisliti rješenje. U ovom primjeru, ako je netko zaboravan i stvarno ne može zapamtiti neke stvari, trudili se ili ne, može skinuti aplikaciju podsjetnika ili kalendara na mobitel.

 

14. Zapamti da ste ti i oni protiv problema, a ne ti protiv njih

Kada postoji problem, lako je očekivati da će jedan od vas riješiti taj problem. Ali za vezu je potreban trud sa svih strana i zajedničko smišljanje rješenja. Ako stvarno ne znate što činiti, savjet od prijatelja, stručnjaka i obitelj može dobro doći. Možete i proguglati svoj problem!

 

15. Ne prihvaćaj ono što ti ne odgovara i ne prisiljavaj se

Neki ljudi imaju načine ponašanja koji su sasvim normalni, ali nama jednostavno ne odgovaraju i to je sasvim u redu. Neki put imaju želje koje mi jednostavno ne možemo ili ne želimo ispuniti. U vezama se često rade kompromisi i nekada moramo biti spremni napraviti nešto što nam nije idealno, ali ne smijemo štetiti sebi. Neki put shvatimo da dobra osoba jednostavno nije za nas. I to je sasvim u redu. Ne mijenjaj sebe i ono što ti je važno za nekog drugog. Prisilom i nagovaranjem štetimo i sebi i partneru, a vjerojatno postoji neka druga osoba koja će ispuniti te želje. Neki put je to planinarenje, neki put je to potpuno druga veza.

 

U redu je ne uspjeti s nekime, nekada nitko nije kriv. Zapamti što želiš, što ti je važno i izjasni se glasno! Budite nježni i obzirni jedni s drugima i pazite jedan drugog i svoju vezu, ali ju nemojte forsirati. Ako ne ide, ne ide. Ići će s nekim drugim, kad-tad.

Pazite se i have fun!