Kako kampirati, putovati ili planinariti s menstruacijom

Postoji nekoliko stvari koje možeš poduzeti da si osiguraš ugodno menstruiranje van kreveta:

Znaj gdje ideš

Prvo procijeni situaciju: Gdje ideš i koliko dugo ćeš biti tamo? Kakav zahod, sistem odlaganja otpada i opremu za osobnu higijenu možeš očekivati? Hoće li imati pristup čistoj vodi za kupanje i piće? Koliko mjesta imaš u svojoj torbi koju ćeš ponijeti?

Dobro je pripremiti se za slučajnost menstruacije čak i kada ona ne bi trebala početi – stres i putovanje može utjecati na ciklus i uzrokovati ranije ili kasniji početak menstruacije. Možda tebi ipak neće biti potrebni, ali oni tamponi ili ulošci „za svaki slučaj“ mogu olakšati život nekome drugome. Važno je ponijeti dovoljno potrepština za slučaj da ih je teško pronaći za kupiti na putu.

Što ponijeti?

Popularni proizvodi za menstrualnu higijenu uključuju tampone, uloške, menstrualne čašice i spužve, a svaki od njih ima svoje pozitivne i negativne strane za korištenje. Tampone i jednokratne uloške je lako pronaći, ali su skuplji i lošiji za okoliš od opcija koje možemo iskoristiti više puta – poput platnenih uložaka i menstrualnih čašica. Menstrualne čašice, pogotovo one koje duže traju poput silikonskih, postaje sve više dostupne na tržištu. Menstrualnu čašicu možeš staviti čak i prije nego što ti počne menstruacije i ne moraš ju vaditi do 12 sati. To može biti veliki plus za situacije u kojima je pristup zahodima ograničen. Čašice također zauzimaju manje mjesta u prtljazi od ostalih opcija, ali negativna strana čašica je što može biti potreban period privikavanja i vježbe za korištenje. Ako ti je krvarenje na lakšoj strani, apsorbirajuće donje rublje dizajnirano za menstruaciju je još jedna opcija koja je dugotrajnija i može trajati cijeli dan. Uvijek možeš i kombinirati proizvode!

Druge stvari koje trebaš ponijeti sa sobom su sapun, dezinfekcijsko sredstvo za ruke, toaletni papir ili maramice, tablete protiv boli i bilo koje druge lijekove ili kontracepcijske tablete ako ih koristiš. Mnogi ljudi obožavaju vlažne maramice za bebe kao zamjenu za tuširanje, ali ako često imaš gljivične infekcije ili bakterijsku vaginozu, dobro bi bilo izbjegavati sapune i druge proizvode od svoje vulve i vagine i jednostavno se prati vodom.

Nemoj zaboraviti koji dodatni par donjeg rublja, vrećicu za prljavo rublje i kondome za sigurniji seks ako postoji šansa da će ti trebati. Ako ti se često jede nešto slatko ili slano dok imaš menstruaciju, ubaci neke grickalice u torbu!

Nema opcije tuširanja?

Ako se nećeš moći tuširati, postoji nekoliko opcija za pranje. Možeš spriječiti rizik infekcije tako što pažljivo opereš ruke sa sapunom ili dezinfekcijskim sredstvom prije nego promijeniš tampon ili čašicu. Ako ne možeš nigdje oprati ruke, možeš nositi lateks rukavice sa sobom – ionako ih je dobro imati sa sobom za situacije prve pomoći – ali to također znači dodatni otpad. Možeš menstrualnu čašicu nasapunati pa isprati vodom za piće ili ju samo obrisati toaletnim papirom. Kada se vratiš kući ju možeš detaljnije očistiti i sterilizirati ju kipućom vodom. Dezinfekcijska sredstva mogu naštetiti nekim čašicama stoga pažljivo provjeri preporuke proizvođača tvoje čašice.

Što je s otpadom?

Svako nepravilno bacanje ili zakopavanje otpada je opasno za divlje životinje. To uključuje i proizvode menstrualne higijene i sve ostalo što ti je bilo potrebno za održavanje higijene. Najbolje bi bilo imati plastičnu vrećicu koju možeš nanovo otvarati i dobro zatvarati u kojoj možeš držati svoj otpad dok ne dođeš na mjesto u kojem postoji sistem odlaganja otpada gdje ga se možeš riješiti ispravno i na siguran način. Ako koristiš menstrualnu čašicu, sakupljenu menstrualnu krv možeš izbaciti u bilo kakav zahod. Ako si usred prirode, možeš izbaciti sadržaj čašice u rupi otprilike 20 centimetara dubine. Samo pripazi da tu rupu iskopaš barem 60 metara dalje od svojeg kampa, staze i bilo kojeg izvora voda. Ulošci i tamponi (i vlažne maramice) nisu biorazgradivi te je zbog toga važno da ih ne ubacujemo u zahode, uključujući one improvizirane usred šume.

Što je s medvjedima?

Ako ćeš se naći u blizini divljih životinja, možeš se opustiti znajući da menstrualni mirisi ne privlače grizlija. Iako, i dalje je razuman odabir da tretiramo menstrualne proizvode na isti način kako bismo tretirali hranu ili bilo koji drugi objekt s mirisom i držimo ih u zaštitnoj vrećici ili kanistru koji sprječava širenje mirisa.

Što odjenuti?

Neovisno o tome planiraš li planinariti kroz šumu ili plesati na plaži, menstruacija ti ne bi trebala diktirati garderobu. Ako te brine slučajna vidljivost krvi ili da će čašica ili tampon ti procuriti, ponesi i dnevne uloške da spriječiš mrlje ili odaberi tamnije hlače. Ponesi dodatno donje rublje ili ono koje ti omogućuje brzo i lako pranje i sušenje na zraku.

Život je prekratak da ga provedeš u kući samo zbog menstruacije.

 

Izvor