Kako imati dobar seks ako imaš senzornih teškoća

Osjetljivost vida i ugodno okruženje za seks - kako lampice mogu spasiti stvar

 

Jako svjetlo može biti mnogima uzrok neugode različitih intenziteta, a pogotovo onima koji imaju problema sa senzornom integracijom.

Vrijedi isprobati i igrati se s različitim oblicima osvjetljenja i prilagodbom postojećeg. Prirodno svjetlo je najčešće ugodnije od umjetnog, ali i ono može biti previše intenzivno, zbog čega je važno provjeriti izvore prirodnog osvjetljenja u prostoru gdje se želite seksati. Zavjese različitih debljina i boja, dužina i načini prekrivanja prozora (prekrivanje jednog dijela ili cijeli) mogu stvoriti različite podražaje za vid i postići neku novu atmosferu koju želite.

Možete još isprobati drugačije izvore umjetnog svjetla, nježnije lampice (isprobaj i različite boje!), svijeće, ili u potpunosti ugasite svjetla!

Pokušajte izbjeći izvore intenzivnog svjetla, prirodne poput prozora ili one umjetnog osvjetljenja. Čak i ako je to jedini uzročnik tvoje napetosti i nemaš problema s drugim senzornim podražajima, osvjetljenje je izrazito djelotvorno na naše raspoloženje, opuštenost i ugodnost. Zbog toga je jako važno da nam svjetlo godi samo po sebi, a pogotovo tijekom seksa!

Uz osvjetljenje, ako prostor u kojem se seksamo je sam po sebi jako vizualno bogat i potiče mnogo vizualne stimulacije, to može odvraćati pozornost osobe ili otežavati prisutnost u trenutku intime. Što je manje nereda i zatrpanosti prostora, to može biti lakše opustiti se i prepustiti trenutku s drugom osobom.

Nekime je zbog toga i održavanje kontakta očima posebno izazovno i iscrpljujuće – nekima je to čak i bolno iskustvo, primjerice kod nekih autističnih osoba. Tu je važno komunicirati i jasno izraziti jedno drugome da je to u redu. Ako ne možete dovoljno utjecati na okolinu koliko biste htjeli da prilagodite vizualne podražaje – povez za oči može biti koristan!

 

Tjelesni dodir, teksilni materijali, posteljina, jaki stisak ili nježno milovanje, toplo-hladno i igračke za taktilnu senzoriku u seksu

 

Osjećaj dodira je jedan od više očitih problema s kojim se moramo suočiti kada pričamo o seksu i teškoćama sa senzornom integracijom. Zbog toga neke osobe ne vole zagrljaje niti ikakav dodir. Drugi mogu tražiti izrazito mnogo dodira ili intenzivno taktilno iskustvo s drugima. Neovisno o tome imamo li teškoće sa senzornom integracijom, tu je važan onaj inicijalni (i kontinuirani!) razgovor s drugom osobom o tome kakav dodir nam odgovara, a pogotovo tijekom seksa. Volimo li da nas netko nježno mazi, pomalo ljubi, gdje je najbolje da nas pomiluju, ili pak s druge strane – gdje je najbolje da potegnu svoje nokte po našem tijelu, gdje da nas ugrizu, stisnu ili pljusnu.

Ako ti je dodir sam po sebi neugodan, zbog kojeg god razloga, važno je znati da želja i raspoloženje prethodi ugodi dodira. Odnosno, kada smo opušteni, uzbuđeni i radujemo se daljnjem odvijanju situacije, iščekujemo seks – zbog hormona naša koža kao da postane drugačija. Imamo mnogo viši prag boli i onaj dodir koji bi izvan seksa bio neugodan ili bolan, u seksu postaje izvor užitka. Tako primjerice u BDSM-u, ako nismo uzbuđeni i već u akciji, ideja da nam netko udari lice ili ugrize nas za leđa - pa već sada trzamo na to i stišćemo lice od neugode. Ali tijekom seksa, to postaje uzrok ekstaze. Nekima, naravno. Svi smo različite. Pričajte s partnerima!

Zbog toga je dobro početi s razgovorom o tome što želite, što ćete raditi, razmišljati i zamišljati ono što nas uzbuđuje, s drugom osobom započeti tu neku mentalnu igru o tome što vas čeka, i prije samog dodira se značajno uzbuditi ako imaš problema s preosjetljivosti na dodir. Možete započeti i sa senzornim seksualnim igricama, primjerice staviti povez na oči, možda i ruke zavezati za krevet, i druga osoba ti može perom ili nekim drugim materijalom koji ti paše lagano dodirivati različite dijelove tijela.

S druge strane, ako te smeta nedostatak osjetljivosti na dodir, a grubost u seksu poput jačeg stiska i dodira, ugriza, grebanja ili udaraca, to ne pomaže ili jednostavno nije tvoj đir, onda možeš probati druge vrste senzornih igara. Wax-play odnosno igranje s voskom je odlično stvar za isprobati u tom slučaju. Radi se o tome da posebne svijeće (ne bilo koje!!) zapalite i onda kapate vosak po tijelu. Kod voska je izrazito važno da odabereš svijeće koje su namijenjene za seks, a ne kupiti onaj set od 10 komada za 8 kuna u prvom dućanu. Ovisno o vrsti voska, on gori na različitim visinama temperature, a zbog toga jedna vrsta voska može uzrokovati užitak u seksu, a druga vrsta opasnu opeklinu zbog koje završite na hitnoj i provedete noć tamo, umjesto zajedno u krevetu. Ne isplati se jeftini set iz supermarketa. Također je važno paziti da uvijek kapate vosak na kožu, daleko od sluznice (genitalija, ustiju), očiju i ušiju. Vosak bi trebao padati samo na zatvorenu, neoštećenu kožu. I vrijedi isto pravilo kao i za bilo koji drugi dodir, da moramo biti uzbuđeni prije nego se pec voska dogodi – inače će biti samo iritantno.

Osim voska ili umjesto voska, ako ti više odgovara hladnoća, led je odličan izbor senzorne igre. Možeš ga držati u ustima i ljubiti tijelo druge osobe, može se njime dodirivati leđa, bradavice ili usnice. Također možeš držati led u ustima i onda hladnim jezikom dodirivati drugu osobu, ljubiti ih ili pružati oralni seks. Neke seksualne igračke, poput analnih igračaka ili dildoa, mogu biti stavljene u zamrzivač – samo pazi da proizvođač to ističe kao opciju, da si ne biste uništili igračke. Metalne i neke silikonske igračke imaju tu mogućnost.

Osim lediranja, neke igračke se mogu i iskuhati – to se koristi najčešće kao način dezinfekcije igračke, ali može koristiti i kao način zagrijavanja igračke za novi ili ugodniji podražaj.

 

Neke osobe s problemima senzorne integracije su posebno osjetljivi na hladnoću ili toplinu. Zbog toga je važno, osim izbora različitih igara koje smo navele malo prije, da se pripazi na toplinu prostorije u kojoj se nalazite. Dodatne grijalice, ventilatori ili deke će tu pomoći u usklađivanju potreba.

Kada već spominjemo deke – jako je važno imati na umu da određeni tekstil, materijali i posteljine, tako i odjeća, različite teksture, sve to ima određen senzorni podražaj, a nekima su neki od njih izvor jake neugode, ili pak jake ugode. Zbog toga je dobro obratiti pozornost na to kakvog materijala je posteljina i paše li vam ili uzrokuje nekakvu iritaciju. Također odjeća i donje rublje, pogotovo ono seksi posebno kupljeno za zajednički gušt, jako je važno pripaziti na osjetilo dodira na koje utječu. Posebice ta posebna robica često može biti manje kvalitetnog materijala i izazvati iritaciju kože, a treba pripaziti i na to koliko stišće osobu, odnosno je li tijesna, preširoka, i slično. Nekima je tu korištenje umjetne kože i različitih pojaseva na primjer jako uzbudljiv vizualni podražaj, ali taktilno jednostavno nije idealno. Ili im osjećaj kože na sebi, pogotovo stisnute, potiče uzbuđenost. Svi smo različiti! Srećom postoji mnogo toga za mnogo različitih potreba. Koža i lateks su neke od takvih opcija koje se mogu isprobati. A satenska, svilena, pamučna ili flanel posteljina, mogu biti dobre opcije za isprobati što se tiče kreveta. Što se tiče higijene, 100% pamuk je najsigurniji!

Vlažnost i ljepljivost su još jedna od nezgodnih problema koji mogu stvoriti otežano senzoričko iskustvo seksa. Seks je često jako vlažan i nerijetko je ljepljivo iskustvo. Od znoja, preko sline, do genitalnih tekućina i lubrikanata, uz sve losione i kreme koje koristimo na sebi – seks nije ni suho niti u potpunosti sterilno iskustvo.

Obratiti pozornost na to kakve lubrikante koristiš, imate li šminke (pogotovo ruža) na licu, koristite li neku kremu koja ostavlja neugodan film na koži ili ljepljiv znoj – može pomoći s time.

 

Zvukovi oko nas, glazba i tjelesni zvokvi seksa! Što s njima ako smetaju u seksu? 

Pozadinska glazba može biti odlična kulisa za bilo koga, a može se i prilagoditi svakoj situaciji i raspoloženju – ali je važno uvažiti i nečiju potrebu za tišinom. Neki preferiraju seks uz glazbu, neki u potpunoj tišini, a nekima doslovno smeta glazba na biološkoj razini. Važno je iskomunicirati i prilagoditi prostor svojim potrebama!

Osim glazbe ili upaljenog televizora u pozadini ili glasova drugih ukućana, neki mogu biti posebno osjetljivi na glasove partnera/partnerice tijekom seksa. Nagli uzvici ili uzdasi mogu uznemiriti neke pa je potrebno istaknuti te potrebe po pitanju vokaliziranja tijekom seksa. Gags, odnosno igračke kojima se može spriječiti govor i prigušiti glas druge osobe tu mogu biti korisne ako jedna osoba ima potrebu biti glasna i vokalna. Naravno, ako tako nešto veseli sve uključene.

Zvuk udaraca kože o kožu, queefing, prdeži i svakakvi zvukovi koji se još mogu zadesiti u seksu, nekima mogu smetati – iako su oni svakako prirodni. Ako ti ne smeta pozadinska glazba, ona može ublažiti jačinu tih tjelesnih zvukova, ali i različiti načini seksa i promjena pozicija može imati sličan učinak – ovisno o vašim tijelima i potrebama! Manje odvajanja tijela od tijela može smanjiti količinu zvukova koje koža može stvoriti, a korištenje jastuka za podržavanje tijela u određenoj poziciji ili naslanjanje i hvatanje može poslužiti istoj svrsi.

 

Okusi, paste za zube, gelovi za tuširanje i balzam za usne - pripazi ako je nečiji jezik u seksu posebno osjetljiv! Seks je rijetko kada gurmansko iskustvo.

Neki okusi mogu biti složeniji za procesuiranje, a različiti se mogu pojaviti iz ruža i druge njege za usnice, žvakaćih guma i bombona ili paste za zube. Korištenje onih sredstava koji se sviđaju tvojem partneru odnosno tvojoj partnerici je tu rješenje! Ako ljubljenje, griženje ili lizanje tijela je nešto u čemu uživate, pripazi i na losione za tijelo, kakve gelove za tuširanje koristiš i ispireš li ih dovoljno! Tuširanje prije seksa može biti dobro rješenje za ometajuće mirise ili okuse koje koža i tijelo prirodno stvori, samo pripazi da se ne tuširaš previše i time oštetiš kožu i zdravlje. Primjerice, većina ljudi se ne mora tuširati i prati jednom dnevno, već prije otprilike svaka dva dana, osim ako se ne oznojiš jako zbog rada, tjelovježbe ili jake vrućine. Ali uvijek redovito mijenjaj odjeću, pogotovo donje rublje barem jednom dnevno i kad god se oznojiš!

Tu se treba obratiti pozornost i na lubrikante i kondome - neki posebno cijene one s okusima i mirisima, ali treba paziti i koristiti ih SAMO pri oralnom seksu. Infekcije i gljivice koje dodani okusi i arome kondoma i lubrikanata s okusima nisu ugodno senzorno iskustvo za ikoga.

 

Mirisi u seksu - parfemi, prašak za rublje, dezodoransi i gelovi za kosu! Možda je uzrok neugode u nečemu čega se ne biste ni sjetili provjeriti.

Mirisi u seksu su blisko povezani s okusom, pogotovo kada dođemo do pitanja rješenja onih problematičnih: prašak za rublje, parfemi, omekšivači ili prirodan miris tijela, losioni za tijelo, sprejevi, dezodoransi, šamponi, gelovi za tijelo i tuširanje, gelovi i kreme za kosu i kožu – sve su to mogući okidači neugode ili pak velike ugode – ovisno o čijem se nosu i načinu procesiranja senzornih podražaja radi! Neovisno o tome koliko nam muke zadaje vlastita osjetljivost na mirise, svi znamo primijetiti onaj utjecaj kada netko prođe pored nas i netko na glas pita: „Tko to tako dobro miriši?“

Plus, uvijek je veliki gušt kada nas naša osoba malo duže grli i bliže drži jer eto – mirišimo im divno.

Njegujte iskrenost o problemima i voljenjima različitih mirisa!

 

 

Vestibularna osjetljivost - gdje sam u prostoru?

Neke osobe imaju problema s percepcijom toga gdje se oni, odnosno njihova glava nalazi u prostoru. Teško je opisati tu senzaciju, ali zbog toga se neki osjećaju sigurnije u mirnijim pozicijama i izbjegavanju naglih promjena – dok pak drugi traže te intenzivne podražaje i ekstremne pokrete i pozicije.

Tu je važno komunicirati o svojim potrebama s drugom osobom, paziti da su uvijek u sigurnoj i stabilnoj poziciji i podsjećivati ih da je u redu ako trebaju promijeniti poziciju ili uzeti pauze i odmoriti se tijekom seksa.

 

Propriocepcija – gdje mi je ruka, gdje mi je noga, kako misliš "stišćem te"?

Nekima je izazovno koordinirati svoje pokrete ili znati koliko snage koriste svojim mišićima, kao i uspješno pratiti gdje se njihovo tijelo nalazi u odnosu na tuđe, a gdje su im ruke i noge. Tu je važno pripaziti da nema ničega na što se možete povrijediti ili spotaknuti o nešto oko vas i pažljivo pristupiti zajedničkoj intimi. Dobro je kontinuirano razgovarati, davati prilike osobi da utvrdi svoju svijest o tome u kojoj im je poziciji tijelo i gdje se nalazi, a ako to odgovara vašoj zajedničkoj energiji i zabavi, možete eksperimentirati s podražajima po različitim dijelovima tijela, različitim materijalima i dodirima. Primjerice, možete se usmjeriti na samo jedan dio tijela, poput ruke i mnogo vremena investirati u dodire i izazivanje posebnog podražaja tijekom intime u tom dijelu tijela. Možete eksperimentirati različitim pomagalima za podražaje, ovisno o potrebama i željama osobe (led, vosak, pero, prsti ili jezik) i različitim dijelovima tijela (vrat, ruke, bedra, stopala…)

 

Interocepcija – možda moram ručati još jednom, a možda se želim seksati

Ako netko ima problema s interocepcijom, mogu imati problema s jasnim prepoznavanjem vlastitog stanja i potreba, pogotovo onih poput toga jesu li gladni, žedni, umorni, je li im hladno, toplo i jesu li zaista seksualno uzbuđeni.

Zbog toga je važno kontinuirano i redovito provjeravati s osobom je li im ugodno i žele li nešto promijeniti.

Osobe s ovim senzoričkim izazovom također mogu imati probleme pri interpretaciji vlastitih i/ili tuđih neverbalnih znakova. Tu je važno sve verbalizirati, odnosno izgovoriti i redovito izražavati svoje potrebe i misli, na jasan i emocionalno nježan način. Kao partner ili partnerica osobe s tom teškoćom, osim što je važno da smo kvalitetni verbalni komunikatori, važno je pratiti njihove neverbalne znakove ako ih oni sami ne mogu prepoznati ili čak ne mogu verbalno izraziti: tresu li se, treba li im više topline? Ili se značajno znoje i potrebno je otvoriti prozor ili samo odmaknuti poplun?

 

 

 

Intimnost s drugima je poseban izazov za uskladiti želje i potrebe, koje se mijenjaju svakidašnje u različitim uvjetima i raspoloženjima kojima ulazimo u takve odnose, a kada netko u toj cijeloj priči ima određene senzoričke izazove, važno je imati i njihovu podršku na umu. Uvijek je dobro prije same aktivnosti pričati o toj aktivnosti, izraziti drugoj osobi što mogu očekivati, pričajte o mogućim senzacijama koje će se ostvariti tijekom, pokretima i pozicijama. Nekima je rutina i predvidljivost tu jako korisna da se lakše opuste u cijelom procesu. Uvijek je važno, s kime god se seksamo, da stalno njegujemo tu atmosferu i otvorenost da izrazimo i kažemo što želimo i trebamo, što osjećamo i mislimo. Nekada su tu potrebne i stanke tijekom seksa, trenutci odmora i emocionalne podrške. Međusobno razumijevanje, a u ovoj priči razumijevanje senzoričkih potreba druge osobe, je ključno za shvaćanje i poštivanje granica, želja i različitosti s kojima ulazite u to zajedničko iskustvo, kako bi ono bilo sigurno, emocionalno obogaćujuće, ugodno, zabavno i željeno intimno iskustvo.

 

 

Izvor