Kada otići na urološki pregled?

 

Urološki pregled bi se trebao činiti redovito, otprilike jednom u godinu dana, u svrhu zaštite i unaprjeđenja zdravlja, a ne samo u slučajevima liječenja kada je problem već prisutan. Osim redovitih pregleda, postoje određene situacije i znakovi koji upućuju da je potreban izvanredan posjet urologu:

Prije ili nakon spolnih odnosa

Ako želimo osigurati sebe i naše partnere, dobro je provjeriti reproduktivno zdravlje prije samog seksualnog odnosa i testirati se na spolno prenosive bolesti, ali se provjera može učiniti i nakon spolnog odnosa za koji nismo sigurni kakve je rizike nosio.

Nakon rizičnog spolnog odnosa

Rizični spolni odnos može uključivati odnos bez zaštite, odnos u kojem zaštita pukne ili odnos sa zaštitom ali bez informacija o zdravstvenom stanju osobe s kojom smo bili. Nakon spolnog odnosa s osobama čiji zdravstveni status ne znamo zasigurno, dobro je provjeriti vlastiti.

Iscjedak iz penisa

Iscjedak iz penisa ne bi trebao biti prisutan izvan situacija mokrenja ili ejakulacije. Ako primijetiš iscjedak iz penisa, obrati pozornost na konzistenciju tekućine, boju i miris te se obrati urologu. Iscjedak iz penisa mogu uzrokovati spolno prenosive bolesti, upale ili određeni lijekovi.

Svrbež

Svrbež često prati iscjedak iz penisa, ali se može pojaviti i zasebno. Često je simptom spolno prenosivih bolesti ili nametnika, ali može biti i simptom preosjetljivosti na određene alergene. Nedavna promjena praška za pranje rublja, nedovoljno pranje ili mijenjanje donjeg rublja, znojenje, materijal donjeg rublja mogu biti neki od neopasnih uzroka blage neugodnosti.

Crvenilo ili oteknuće

Crvenilo može pratiti ranije navedenu preosjetljivost ili blagu ozljedu koja je posljedica trenja, ali bi se svakako trebala obratiti pozornost na stanje genitalija te, pogotovo ako počinje oticati, hitno se obratiti liječniku za pomoć.

Bol penisa

Bol penisa može biti posljedica ozljede ili upale, a u svakom slučaju je važno obratiti se liječniku za savjet i pomoć, pogotovo ako je prisutno i oteknuće.

Bol testisa

Bol testisa može biti posljedica ozljede, ali u svakom slučaju ozbiljnije ozljede ili nepoznatog uzroka boli je važno potražiti liječničku pomoć.

Krv u ejakulatu

Krv u ejakulatu može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja i ozljeda, ali je svakako naznaka da je liječnika pomoć potrebna.

Bolno mokrenje

Bolno mokrenje može biti posljedica ozljede, spolno prenosivih bolesti ili problema s prostatom. Ovo je važan simptom za prijaviti liječniku!

Noćno mokrenje

Noćno mokrenje se često povezuje s emocionalnim izazovima osobe, ali može biti i simptom problema reproduktivnog sustava, pogotovo prostate.

Inkontinencija urina

Nemogućnost zadržavanja urina, odnosno spontano mokrenje bez kontrole je simptom različitih uroloških problema i zahtijeva pozornost liječnika.

Krv u mokraći

Krv u mokraći može biti posljedica ozljede ili zarazne bolesti, ali i problematičnog zdravstvenog stanja koje se spontano razvilo u tijelu te je važno savjetovati se s liječnikom ako je krv prisutna.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija može imati mnogo različitih uzroka, od emocionalnih problema s anksioznošću i depresijom, problemi s osobom s kojom ustupamo u spolni odnos, privremeni problemi poput umora i stresa, nezdrava tjelesna težina i loša prehrana, problemi s prostatom, ozljede, traume… Važno je savjetovati se s liječnicima i identificirati uzrok ili kombinaciju uzroka erektilne disfunkcije kako bi se pronašlo ispravno rješenje. Erektilna disfunkcija ne bi trebala biti uzrok srama niti posramljivanja, to je normalna pojava u ljudskom životu, čiji uzrok može i ne mora biti dugotrajan ili problematičan.

Promjena na testisima ili koži penisa

Ako primijetiš kvržice, promjene boje kože na testisima ili penisu, uvećanje ili napetosti, to mogu biti bezopasne promjene, ali i naznaka upozorenja da se ozbiljnije stvari događaju u tijelu koje trebaju pozornost liječnika.

Ozljeda penisa ili testisa

Ozljeda penisa ili testisa može imati dugotrajne posljedice ovisno o intenzitetu i mjestu ozljede te je važno potražiti mišljenje liječnika o prirodi ozljede i njezinih posljedica te pratiti upute vezane za oporavak i otići na kontrolni pregled.