Kada menstruacija procuri...

Ako ti se ikada dogodilo da ti je menstruacija procurila po omiljenoj posteljini, zamrljala najudobniji par gaćica ili ostavila fleku na najdražim trapericama - stani u red, jer to se desilo gotovo pa svima! Želimo reći da je to posve normalna stvar, a najčešći razlog je da nešto od ove tri stvari nije štimalo: donje rublje, menstrualni proizvod i vrijeme.

Što se tiče donjeg rublja, moguće je da gaćice ne drže uložak dovoljno dobro, ili su pak previše labave; moguće je da je čašica krivo postavljena, tampon ima premalu moć upijanja ili je uložak premalen; ili je pak moguće zaboraviti da menstruacija stiže i ne pripremiti se za to na vrijeme (a može i uraniti). Od ostalih razloga, tu veliku ulogu mogu igrati i pozicija u kojoj spavaš ako se krvarenja i curenja dešavaju ponajviše po noći!

Prokrvariti je jako jako često i ne treba od toga raditi veliku frku, jer to je nešto što se jednostavno tu i tamo dogodi i posve je normalno. Menstruacija je posve prirodan dio života i nije nešto čega se trebamo sramiti, no isto tako jasno je da te fleke ponekad mogu biti jako tvrdoglave i skupe za očistiti. Evo par savjeta kako se unaprijed pripremiti da minimiziramo rizik od curenja:

#1 Možeš pokušati s hormonalnom kontracepcijom!
Ona se posebice preporučuje osobama s jakim ali i neredovitim ciklusima, jer će s vremenom regulirati vremensko trajanje ciklusa tako da ćete točno u dan znati kada očekivati dolazak menstruacije. Prije se svakako posavjetujte s ginekologom/injom!

#2 Instaliraj aplikaciju za praćenje ciklusa!
Ponekad je zamorno pratiti kada bi menstruacija trebala doći, no srećom tu su brojne mobilne aplikacije koje to računaju za nas! Tako je lakše pripremiti se za dolazak menstruacije (primjerice, staviti uložak u torbicu za svaki slučaj)!

#3 Daj priliku menstrualnom donjem rublju!
Ono je super za kombiniranje s drugim menstrualnim proizvodima ili pak za samostalno korištenje ako se radi o slabijem krvarenju, no svakako pruža ekstra zaštitu!

#4 Promjeni poziciju u kojoj spavaš!
Ovo je čista stvar gravitacije i pozicioniranja uloška. Primjerice, ako voliš spavati na leđima, uložak namjesti malo više iza kako bi upio krv, ili pokušaj s ekstra upijajućim ulošcima!

#5 Promjeni menstrualni proizvod!
Ako ti ulošci baš ne pašu ili uvijek s njima imaš frku s curenjem, pokušaj s čašicom ili tamponima, ili pak kombinacijom.

Također, uvijek u torbi možeš ponijeti ekstra par gaćica u slučaju da se curenje dogodi. No upamti, to je posve normalna stvar koja se desila gotovo svakome i nije razlog za osjećaj srama! Normalizirajmo menstrualnu krv - ne grize :)

 

Izvor