Smijemo li biti naglavačke tijekom menstruacije?

Možda ti je nekada tijekom joge rečeno da ne dižeš bokove iznad glave ako imaš menstruaciju ili za vrijeme sata tjelesnog dobiješ upozorenje da ne radiš stoj na rukama za dobrobit svoje maternice – ima li ta zabrinutost o gravitaciji, maternici i menstrualnoj krvi ikakve temelje u realnosti?

Kratak odgovor glasi ne.

Mali duži odgovor se sastoji od činjenice da gravitacija nije ključna u izbacivanju menstrualne krvi, već kontrakcije.

Slično kao što se mišići stežu i opuštaju kada guraju bebu iz maternice i vagine, na mnogo blaži način se to odvija tijekom menstruacije – mišići se stežu i opuštaju kako bi „izgurali“ tkivo unutar maternice u obliku menstrualne krvi. Iako, nekima te kontrakcije budu toliko intenzivne da ih muče užasni menstrualni grčevi, a to je još jedan razlog zbog kojeg su obilna krvarenja i ona s ugrušcima krvi često povezana s pojačanim grčevima.

Ako ti se ikada dogodilo da nekoliko dana normalno krvariš tijekom menstruacije, zatim imaš dan – dva „pauze“ od krvarenja pa ono opet krene, ili ti krvarenje traje dugo a malo krvi izlazi – vjerojatno znaš da nije kriva gravitacija jer sigurno ne provodiš dane naglavačke. Osim ako ti je gušt, u tom slučaju, samo nastavi i ne brini: neće poremetiti tvoj menstrualni ciklus. A ako trajanje ili obilnost (uključujući malu količinu krvi!) tvoje menstruacije te zabrinjava, savjetuj se s liječnikom.

Bilo koji oblik vježbanja koji zahtijeva pozicije tijela naglavačke ili s bokovima višim od trupa ili glave, ako tebi odgovara i osjećaš se dobro tako vježbajući tijekom menstruacije, mirne glave možeš nastaviti vježbati.

Štoviše, tjelovježba zdravog intenziteta za tvoje tijelo i potrebe može značajno unaprijediti opće zdravlje, štititi tvoj imunitet, unaprijediti raspoloženje, poboljšati san i olakšati neugodne strane menstruacije poput grčeva, nadutosti, umora i razdražljivosti koje se kod nekih pojavljuju. 

Kod mnogih tjelovježba u tu svrhu je učinkovitija preventivno, odnosno vježbaju u danima kada nemaju menstruaciju te odmaraju od intenzivnijih vježbi tijekom menstruacije. U tom periodu dok se naša maternica trudi i mnogo naše energije odlazi na njezin rad, lagana joga mnogima pomaže ublažiti grčeve i podignuti raspoloženje.

Ne postoje reprezentativna istraživanja koja potvrđuju pozitivan učinak joge na iskustvo menstruacije, ali mnogima je joga značajno unaprijedila kvalitetu života, zdravlja, kao i menstruacije. Ne zna se točno koji dio joge je značajan za njih, ako je do fizičkog aspekta tjelovježbe, uzimanja vremena za sebe i mentalnog mira, meditacije, vježbe disanja, ili kombinacije nekih ili svih tih dijelova - ali vrijedi isprobati ako misliš da ti može pomoći imati bolji i mirniji odnos sa svojom maternicom.