Je li nam stvarno potrebna zaštita pri oralnom seksu?

Kada govorimo o zaštićenom seksu, često se pod time misli na penetrativni seks. U kontekstu spolno prenosivih bolesti, uvijek se naglašava korištenje kondoma kao najefektivnijeg sredstva zaštite protiv istih!

No što je s oralnim seksom? Trebamo li i pri oralnom seksu razmišljati o zaštiti ili je ova vrsta seksa manje rizična? Saznajmo zajedno!

Malo ponavljanja – što podrazumijeva oralni seks?

Oralni seks znači seksualno zadovoljavanje genitalija vašeg partnera/ice ustima, usnama ili jezikom.

To može biti stimuliranje penisa, vagine, vulve, klitorisa i/ili anusa.

Za neke, oralni je seks predigra penetrativnom seksu, dok je za neke pak njegova alternativa. I jedno i drugo je posve u redu, i to u potpunosti ovisi od volje i želje uključenih!

Je li za oralni seks potreban pristanak?

Apsolutno, tisućuposto da!

Bez obzira kako ga tko doživljava, oralni seks je i dalje seks, i kao za svaki, pristanak je NUŽAN.

Ako niste sigurni je li vaš partner/ica za, ili voli li i uživa li u oralnom seksu, najbolja stvar je u tom slučaju pitati. Oralni seks nije univerzalan, i svatko voli i preferira različite stvari (neke osobe ga uopće ne preferiraju), stoga je najbolje o tome razgovarati i upoznati međusobne preferencije!

Postoji li rizik od trudnoće?

Ne.

Što se tiče neželjene trudnoće, tu ste sigurni, jer se trudnoća može dogoditi jedino kada spermij oplodi jajnu stanicu. Dakle, ako nema uvjeta da se to omogući, nema niti straha od trudnoće.

Zašto mi je onda potrebna zaštita?

Zaštita u seksu nije uvijek potrebna samo da bi se zaštitili od trudnoće, već da bi se zaštitili od spolno prenosivih bolesti!

Samo da podsjetimo, neke od najčešćih su: herpes, gonoreja, sifilis, HPV...

Rizik je veći ako si ti osoba koja pruža oralni seks radi većeg kontakta s tjelesnim izlučevinama, te ako imaš porezotine, ranice ili neka druga (ponekad nevidljiva) kožna oštećenja u ustima.

Kako imati zaštićeni oralni seks?

Kondomi i dentalne brane ovdje su vam najbolji prijatelji!

Ako oralni seks uključuje penis, najzgodnija metoda zaštite je kondom.
Ako se radi o anusu ili vulvi, dentalne brane su pogodnije radi svog oblika! O njima smo već pisale ovdje!

Budimo realni, nakon super (oralnog) seksa, zadnje što želi itko je dobiti neku spolno prenosivu bolest, stoga nek zaštita uvijek bude pri ruci, odnosno, ustima!