Je li mononukleoza seksualno prenosiva infekcija?

Odgovor na pitanje je li mononukleoza spolno prenosiva infekcija je podosta slojevit! Tehnički da, mononukleoza se može svrstati u spolno prenosive infekcije jer se može prenijeti seksualnim putem, odnosno preko genitalnih tekućina, ali opet, ona se ne može uvijek svrstati u tu kategoriju jer se može prenijeti i ne seksualnim putem, poput sline ili krvi.

Kako se najčešće prenosi?

Često se može čuti kako se još zove i bolest ljubljenja, a u uzrokuje ju Epstein-Barr virus iz porodice herpes virusa. Najčešći način njenog prenošenja je putem sline: ljubljenje, dijeljenje hrane i pića, pribora za jelo ili bilo čega na čemu može biti slina zaražene osobe. No kao što je rečeno, ona se može prenijeti i spolnim putem, odnosno seksom bez zaštite.

Je li se moguće zaštititi?

Postoje neke stvari koje se mogu napraviti kako bi se poduzele mjere zaštite, no ništa pretjerano inovativno: izbjegavati doticaj sa zaraženom osobom, dijeljenje hrane, pića i li bilo kakvu razmjenu sline i ostale stvari koje bismo inače radili kada se želimo zaštititi od nekog virusa ili bolesti.

Je li se sigurno upuštati u spolne odnose?

Kada je u pitanju seks, poželjno je počekati sa spolnim odnosima bilo kakve vrste dok osoba koja nosi virus više nije zarazna kako se druga osoba, koja nije imala mononukleozu, ne bi zarazila.

Čak i ako je slučaj da ju je druga osoba preboljela, poželjno je sačekati sa spolnim odnosima zbog smanjenja rizika ozljede zaražene osobe. Dok osobi koja ju je preboljela najvjerojatnije neće biti ništa opasno po zdravlje (jer je izrazito velika rijetkost da osoba dva puta ima aktivan oblik mononukleoze), osoba koja je zaražena trebala bi mirovati primarno zbog očuvanja zdravlja slezene koja tijekom perioda aktivne bolesti može jako nateći, što predstavlja rizik njenog pucanja.

Općenita je praksa i dobar savjet mirovanje i adekvatna prehrana, a seks se tu uklapa kao nešto što je poželjno malo staviti na čekanje dok liječnik/ca ne da zeleno svjetlo!

Stoga, da, mononukleoza se u određenim segmentima može svrstati u spolno prenosive infekcije, ali ne uvijek jer to ne mora nužno biti glavni način zaraze!

 

Izvor