Je li čudno ne masturbirati?

Masturbacija je jako česta, normalna, prirodna i zdrava praksa. Ali isto tako to je praksa koju ne upražnjavaju svi - te je i ta odluka posve normalna, prirodna i zdrava!

Neke osobe nikada ne masturbiraju, a neke nikada nisu niti pokušale. No to ne znači da nešto s takvom osobom nije u redu niti da je to pogrešna ili loša stvar. Masturbacija je dio seksualnosti, a seksualnost je promjenjiva, fluidna i za svakog drugačija.

Koji su potencijalni razlozi?

Iako svatko ima svoj razlog zašto masturbira ili ne, neke od glavnih razloga za ne prakticiranje masturbacije možemo sažeti nekako ovako:

- dok neke osobe nemaju interes seksati se sa partnerom/icom već vole uživati u solo igri, drugima je posve suprotno i nemaju interes za masturbacijom zato jer preferiraju partnerski seks

- neke osobe vjeruju kako je masturbiranje čin nevjernosti svom partneru/ici

- za neke je to odabir temeljen na religiji

- neke osobe seks iz različitih razloga povezuju s boli, pa radi toga apstiniraju od bilo kojeg oblika seskualne aktivnosti, uključujući masturbaciju

- za neke osobe razlog leži u nekoj seksualnoj traumi koju su proživjeli/e

- neki vjeruju u razne mitove

- neke osobe su aseksualne

- neki pate od genitalne disforije

- neki vjeruju da će masturbacijom izgubiti nevinost

 

Ovo su ponavljamo samo neki od razloga, i koliko god se neki činili nerazumljivima, zadnje što smijemo i trebamo raditi jest drugu osobu ismijavati radi toga. Ako ti je osoba bliska, a misliš da se njen izbor temelji na neznanju, uvijek možeš pokušati s ugodnim razgovorom podijeliti svoje znanje, no kako god bilo, masturbacija je na kraju krajeva osoban odabir, i dokle god ne štetimo drugima ili ih na bilo koji način ugrožavamo, izbor ostaje na toj osobi što će činiti sa svojim tijelom. Masturbacija je izbor!

 

Izvor