Hitna kontracepcija - Tableta za dan poslije - Plan B

Iako je uvijek najbolje koristiti pouzdanu metodu zaštite od trudnoće, uz dodatnu barijernu zaštitu ako je moguće, čak i pouzdane metode zaštite nas mogu iznevjeriti. Isto tako je moguće da osoba ne želi zatrudnjeti, ali svejedno izbjegava korištenje pouzdane zaštite od trudnoće. U obje situacije, prije je jedino rješenje za taj problem bila kombinacija nade, molitve i šanse – ali danas imamo hitnu kontracepciju, odnosno tabletu za dan poslije, B plan, i sva druga imena koja nosi ova tableta i rješenje za puknute kondome i nervozu nakon nezaštićenog seksa.

Korištenje tablete za dan poslije može umanjiti rizik trudnoće za 75 do 95% kada je korištena unutar 5 dana (ili unutar 3 dana, ovisno o brendu) nakon rizične situacije. Pri korištenju hitne kontracepcije, sedam od osam osoba koje bi postale trudne nakon rizičnog seksualnog odnosa – neće postati trudne. Hitna kontracepcija može biti na skuplju stranu troška za kontracepciju ako se koristi često - cijena varira od otprilike 150 do 255 kuna, ali se ponekad može nabaviti i besplatno na hitnom traktu. Ima nizak rizik manjih nuspojava (ali i dalje mnogo, MNOGO manje od trudnoće) i lako se koristi.

Tableta za dan poslije ne sadrži izrazito mnogo hormona kao što se često kaže u svrhu zastrašivanja, već sigurnu količinu potrebnu za sprječavanje trudnoće.

Što je prije iskorištena to je bolji učinak tablete, a najbolji učinak zaštite od trudnoće ima ako je uzeta unutar prvih 24 sata nakon rizičnog odnosa.

Način primjene tablete se može pronaći unutar kutijice tablete, ili dobiti od ljekarnika ili doktora. Pazi na to da su zdravstveni djelatnici s kojima se savjetuješ o korištenju tablete dobro upoznati s brendom tablete koju planiraš koristiti! Ako dojiš - PAZI! Ako dojiš, i dalje postoji mogućnost za trudnoću, a ako odlučiš iskoristiti tabletu za dan poslije, prvo se savjetuj sa zdravstvenim djelatnicima o tome kakvu tabletu trebaš uzeti. Postoje različite vrste tableta za dan poslije, s različitim sastavom, a neki od njih su štetni za dojenče..

Zbog toga što tableta sadrži hormon progesteron, ona sprječava ili odgađa proces ovulacije. Ako ne dođe do ovulacije, ne postoji jajašce koje može biti oplođeno i ne može doći do trudnoće – to znači da tableta za dan poslije nije abortivna odnosno nije proces pobačaja već sprječava trudnoću.

Ne postoje poznate ozbiljne niti dugotrajne posljedice korištenja tablete za dan poslije. Česte nuspojave, koje najčešće traju nekoliko dana ako ih osoba uopće ima, uključuju mučninu ili povraćanje, glavobolju, osjetljive grudi, blago krvarenje nalik menstrualnom ili vrtoglavicu. Često se dogodi da nakon korištenja hitne kontracepcija osoba dobije menstruaciju malo ranije ili kasnije nego što se očekivalo u trenutnom ili sljedećem menstrualnom ciklusu.

Ovisno o ljekarni, možda ćeš morati pitati ljekarnika odnosno ljekarnicu za tablete jer se drže iza blagajne, ali ponekad se mogu pronaći i na policama.

Neki ginekolozi/inje su voljni napisati recept za tabletu za dan poslije tijekom redovnog pregleda kako bi ih osoba mogla imati pri ruci u slučaju hitnoće.

Važno je uvijek dobiti jasne upute za korištenje tableta, ako ti nisu dane odmah od strane zdravstvenog djelatnika – uvijek postavi sva pitanja koja te zanimaju i važna su ti za primjenu!

Korištenje tablete za dan poslije nije namijenjeno za redovno i učestalo korištenje – tablete za dan poslije su hitna kontracepcija, a ne redovna!!

Ne postoji poznata opasnost u čestom korištenju tablete za dan poslije, ali jednostavno nisu toliko učinkovite koliko i redovna kontracepcija kada su korištene na taj način te tada također predstavljaju veoma velik trošak. Osim toga, tablete za dan poslije nisu preventativne i ne možeš ih popiti prije seksualnog odnosa za zaštitu.