Granice u seksu

Kada govorimo o granicama, često nam se u glavi pojavi neka averzija - na nešto moramo paziti, nečeg se moramo micati, od nečeg apstinirati… Često se pojavljuje i misao da čim granice postoje, odmah prestaje postojati spontanost, romantika i uživanje. No, mi tvrdimo upravo suprotno - granice služe kao osiguranje da bi svima u seksualnom činu bilo lijepo i ugodno!

Ono što uvijek treba imati na umu jest da nismo svi isti, i svatko od nas ima nešto u čemu jako uživa, a nešto u čemu uopće ne. I to je sve u potpunom redu!

Kako postaviti granice?

Prvi korak u postavljanju granice je taj da budete svjesni sebe, svojih želja, onog što volite i ne volite, to jest ono s čim se osjećate ugodno i onog što vas plaši i predstavlja nelagodu.
Idući korak je vrlo bitan, a tiče se komunikacije. Bez komunikacije, vaš partner/ica ne može znati kako se osjećate. Budite iskreni i kažite što vam je ugodno, a što nije!
Pri razgovoru, budite iskreni i direktni! Što ste konkretniji, to su veće šanse da će vas partner/ica razumjeti točno o čemu govorite, a i lakše je reći prije samog hopa cupa, da ne bi bilo nesporazuma ;)

 

Važno je za napomenuti da u seksu nema prisile - nitko te ne može niti smije prisiliti na nešto što ti nije ugodno i što ti se ne sviđa! 

Izvor:PsychCentar