Genitalni herpes - kako se zaštititi?

Genitalni herpes! Ima baš neki pomalo zastrašujuć prizvuk, zar ne? No, tamo gdje ima znanja, strah nestaje, tako da haj’mo zajedno naučiti nešto više o ovom virusu, kako se zaštititi ili pak - kako živjeti s njim!

Genitalni herpes je naziv za infekciju Herpes simplex virusom (HSV). Radi se o vrlo zaraznoj i raširenoj spolno prenosivoj bolesti koja se u većoj mjeri pojavljuje kod žena. Kada govorimo općenito o herpesu, postoje 2 tipa: tip 1, koji se odnosi na upalu usne šupljine i pojavu na ustima, i tip 2, o kojem u ovom tekstu govorimo, koji se pojavljuje na spolnim organima.

Genitalni se herpes najčešće prenosi spolnim odnosom s osobom koja je nosioc virusa (dok je virusu aktivnom i pasivnom stanju). Prenosi se izravnim dodirom kože najčešće tijekom spolnog odnosa.

Simptomi genitalnog herpesa pojavljuju se od 2-12 dana nakon što je virus ušao u organizam. Najčešće su to svrbež i bolovi genitalnog područja, pritisak u trbuhu, iscjedak i učestalo mokrenje. Nakon početnog svrbeža najčešće se stvaraju mjehurići i ranice na spolnim organima ili oko njih, na anusu ili pak na ustima, koje najčešće spontano nestanu. Nerijetko je pratioc simptoma i povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. nakon 6-15 dana nastupa ozdravljenje, no virus ostaje u tijelu i aktivira se najčešće kada je imunološki sistem oslabljen.

Način utvrđivanja jeste li zaraženi utvrđuje se ginekološkim pregledom.

Budući da se radi o virusu, za genitalni herpes ne postoji lijek, te on ostaje u tijelu i ranice se mogu ponovno pojaviti. No srećom, postoje antivirusni lijekovi koji mogu ublažiti simptome i skratiti aktivno trajanje zaraze.

Kada govorimo o zaštiti, najbolja je zaštita, kao i za svaku spolno prenosivu bolest, oprez. Budite oprezni pri stupanju u spolni odnos s nepoznatim osobama, a kondom je dobra zaštita od spolno prenosivih bolesti. Također, za vrijeme aktivne infekcije poželjno je izbjegavati spolne odnose jer se time povećava rizik od širenja herpesa i zaraze!