Da, tamponi imaju rok trajanja i sve ostale stvari koje MORATE znati o svojoj mjesečnici

Dobivanje mjesečnice znak je ulaska u zrelo doba i kada konačno stigne, shvatite da niste bile niti najmanje spremne za ove mjesečne periode iz pakla. Evo nekoliko stvari koje nam nitko nije rekao o mjesečnici:

1. Iznenađenje! I tamponi imaju rok trajanja.

Svi znamo da se sa istekom roka trajanja kod hrane ne treba šaliti, ali i ostali predmeti kao npr. kondomi, lijekovi i da, i tamponi, imaju rok trajanja i on je više od samog prijedloga. Nakon isteka roka trajanja ti predmeti neće više biti: a) jednako učinkoviti te b) mogu naštetiti vašem
tijelu. Razmislite o tome – ako je komad pamuka stajao u kutiji i skupljao prašinu godinama, hoćete li ga zaista htjeti staviti u vaše tijelo?

2. Redovitost je nešto što sve mi želimo, ali (skoro) nijedna to i ne dobije.

Stručnjaci klinike Mayo rekli su da je sve od 7 dana jednom mjesečno pa do kraćih perioda normalno, ali istina je da većina od nas nikad ne zna kada će se ta kuja pojaviti ili pak završiti. Određene kontracepcijske tablete mogu pomoći u reguliranju mjesečnice te vas držati u određenom rasporedu, ali izvan ovih medicinski reguliranih rutina, vaša mjesečnica će se mijenjati skoro svaki put. U savršenom svijetu uvijek bi bilo moguće npr. nositi one bijele hlače treći dan, ili pak imati brzinski seks četvrti dan, ili znati da ćeš se samo prvi dan osjećati kao da si u devetom krugu pakla. Nažalost, stvarni život nije kao onaj iz nekog romana te će vas vaša mjesečnica nastaviti iznenađivati i godinama kasnije.

3. Postoje i prednosti dobivanja mjesečnice, ali nas nije briga.

Navodno, postoje i zdravstvene prednosti ovog mjesečnog pakla, ali one su, ako se nas tiče, nebitne u usporedbi sa nedostacima. Neke žene kažu da uživaju u dolasku posjetitelja na mjesečnoj bazi jer im je to potvrda da sav onaj seks koje su imale na kraju nije rezultirao trudnoćom. Nekako mi ta teorija i zvuči logično, ali samo na par minuta, jer postoje tolike mogućnosti za zaštitu od trudnoće, pogotovo ako se ne osjećate
spremnom, kao npr. upotreba kontracepcije (i povjerenje u istu) te prepoznavanje drugih simptoma trudnoće. Ja osobno prepoznam da nisam trudna i bez tog tjedna paklenih grčeva i promjena raspoloženja.

4. Pms je stvaran, sudeći prema znanosti.

Ne, činjenica da se jednom mjesečno pretvoriš u najgore moguće čudovište nije samo u tvojoj glavi. Nebitno je to da si inače smirena i ugodna – kada majka priroda napadne, reći ćeš, napraviti i misliti stvari za koje si mislila da nikad nećeš. Ali to je sasvim u redu, možeš u potpunosti za to okriviti hormone koji luduju tvojim tijelom. To je ionako, na kraju, njihova krivica.

5. Grčevi te ne mogu ubiti, ali će izgledati baš kao da hoće.

Ništa na ovom svijetu nije gore od paklenih grčeva koji izgledaju kao da vas je netko ubo nožem u trbuh i onda ga još okrenuo. I sami doktori kažu da se bol koju osjećamo prilikom grčeva može usporediti sa srčanim udarom, što dokazuje da ne pretjerujemo!! Sljedeći put kada vam netko kaže da pretjerujete, opalite ih istraživanjem posred čela i ušutkajte ih jednom zauvijek.

6. Ako koristiš pogrešnu veličinu tampona ili uloška, procuriti će ti i jedino što ćeš željeti je umrijeti.

Jedina stvar više zastrašujuća od samih bolova je ta da tvoju mjesečnicu nije uopće briga gdje se nalaziš, što radiš ili kakvu odjeću nosiš. Ako je odlučila doći baš u tom trenutku i preko tvoje odjeće, to će i učiniti i ne postoji veća sramota od te. Savjet za mudre – uložite u donje rublje namijenjeno baš za mjesečnicu. Trebat će vam.

7. Bolne mjesečnice mogu utjecati na vašu produktivnost na radnom mjestu.

Prema nekim istraživanjima, koja su provedena na zaposlenim ženama i njihovim menstrualnim ciklusima, hormonske promjene ne utječu samo na raspoloženje, grčeve i nedostatak energije, nego i na samu produktivnost. Dodajte tome i pritisak društva koje temu mjesečnice redovito stavlja pod tepih (koliko nas je sakrilo tampon ili uložak u rukav jakne ili ispod majice prije odlaska u wc?) i zaista je čudo da mi uspijemo išta napraviti tijekom tog tjedna. Očito je da ne možete koristiti bolovanje svaki mjesec, ali ako se zaista osjećate tako loše, vjerojatno ćete poželjeti ostati kući.

8. Željeti pojesti sve što vam se nađe na vidiku je sasvim normalno.

Nebitno je jeste li imale obilan doručak ili ste uzele još, vaš želudac je rupa bez dna tijekom mjesečnice. Želja za slatkišima, ugljikohidratima te slasticama od čokolade je stalna i najgora stvar koju možete napraviti je ograničavati se i osuđivati. Borite se sa groznim tjednom, vi zaslužujete taj kolač – pitajte samo magazin Ljepota i zdravlje!

9. Ne lažimo se, samozadovoljavanje pomaže kod grčeva.

Ako ti nije do seksa ili pak nemaš s kim, evo savjeta: orgazmi su zaista dobri kod menstrualnih bolova i grčeva i to sudeći prema mnogim doktorima. Znam da ne zvuči kao najbolja ideja, pogotovo dok se osjećaš kao nasukani kit, ali ako si za, ugasi svjetla i priušti si druženje sa svojom rukom. Tvoja maternica će ti biti zahvalna.

10. Tijekom života više ćeš potrošiti na tampone, uloške i Neofen nego na bilo koju drugu stvar.

Zahvaljujući porezu na tampone (što je jedna od najvećih gluposti u našem društvu) ove stvari su SKUPE ali neophodne, kako za udobnost tako i zbog zdravstvenih razloga. Moj iskreni savjet – nemojte nikad sjesti i pokušati izračunati koliko ste u životu potrošile/ćete potrošiti na ženske proizvode – past ćete u depresiju.

11. Jednog dana će i to proći, ali "zabava" baš i ne.

Tijekom vaših najgorih mjesečnica normalno je da ćete pomisliti "uff, još samo XY godina ovog mučenja i onda je gotovo s time"! Koliko god privlačno zvuči taj rastanak sa vašim mjesečnim posjetiteljem, menopauza je posebna vrsta kuje. Između valova vrućine, noćnih znojenja i (još i većih) promjena raspoloženja, može se dogoditi da ćete s vremenom željeti da imate ponovno 25 godina. Sjajno.

Tekst je preveden sa Bolde.com. Original članka možete pronaći na ovom linku.