Da, dlake na bradavicama su normalne!

Ako ste se ikad pitali/e što su one sitne kvržice na bradavicama, evo odgovora - radi se o folikulima dlake! Dlake i dlačice na bradavicama posve su uobičajena stvar! Dok neke osobe imaju vidljive dlake na bradavicama, nekima su jako svijetle i skoro nevidljive. No svi ih imamo. 

Zapravo, ono što mnoge osobe nazivaju dlakama na bradavicama zapravo se odnosi na dlake na areolama (pigmentiranim tamnijim krugovima oko same bradavice). Debljina i tekstura dlake na bradavicama varira od osobe do osobe i na njih može utjecati puno faktora, poput hormona, tipa kože i slično!

Ako se pitate koja im je točno uloga na tijelu, to niti stručnjaci točno ne znaju, no činjenica je da jednostavno ondje postoje i generalno nisu nikakav razlog za brigu. No ako su u kombinaciji s nekim drugim simptomima, poput promjena u menstruaciji, pojavi akni, gubitku kose, pojavi dlaka na drugim dijelovima tijela poput lica i slično, potencijalno se radi o PCOS-u, te se u tom slučaju obrati ginekologu/inji! Ali ako one samo postoje na tvojim grudima, bez ostalih neobičnih simptoma, onda stvarno nema razloga za brigu i to nipošto nije čudno niti neobično!

Količina tih dlačica može se mijenjati s vremenom. Primjerice, dlake na bradavicama mogu se pojaviti za vrijeme puberteta, ali i kasnije, upravo radi različitih hormonalnih utjecaja ili pak određenih lijekova. Kao što možemo primjetiti promjene na kosi, tako su i dlake na bradavicama podložne promjenama te se njihov broj, tekstura, boja i debljina mogu promijeniti.

Ako se tu itamo nađe neka debela dlaka koja te smeta, možeš ju pokušati odstraniti pincetom, no imaj na umu da je koža oko bradavice jako osjetljiva, te ih nipošto nemoj odstranjivati britvicom! No, ponavljamo, za njihovo odstranjivanje zaista nema razloga!

Sve u svemu, nema razloga oko njih brinuti niti ih smatrati nečim ružnim i nepoželjnim. One su najnormalniji dio ljudskog tijela te ukoliko nisu popraćene nekim drugim simptomima koji upućuju na određeno medicinsko stanje, nema razloga za brigu!

 

Izvor