Čega se ne bismo trebali sramiti?

Bilo da ste još uvijek u fazi novogodišnjih odluka ili ne, ovakve rezolucije vrijedne su i važne bilo kada, a tiču se svake osobe koja jednostavno želi raditi na sebe i počevši upravo od sebe svijet učiniti boljim, ljepšim i sigurnijim mjestom.

Drugim riječima, ako svi barem malo poradimo na prihvaćanju stvari o kojima ćemo u nastavku govoriti, zajedno možemo stvoriti svijet u kojem ćemo svi biti i osjećati se prihvaćeno, slobodno i zadovoljno. Ne kažemo da je to rješenje za sve, ali definitivno je jako dobar početak!

Kao prvo, vrijeme je da se prestanemo sramiti vlastitog tijela. Debelo, mršavo, dlakavo, glatko, crno, bijelo ili u boji - svako je unikatno, posebno i naše. Nitko se ne bi trebao sramiti vlastitog tijela ili pak kako se ono mijenja tijekom odrastanja jer je sve to posve prirodno i uobičajeno. Istina, u nekom trenutku će se pojaviti dlake, bore, celulit, ali to ne znači da je išta manje lijepo ili vrijedno!

Nadalje, bilo bi jako zgodno da se prestanemo sramiti biti radoznali. Kada govorimo o tjelesnoj radoznalosti, nema ništa loše u tome željeti upoznati vlastito tijelo jer ipak u njemu živimo. Stoga maknimo stigmu masturbacije, propitkivanja, želje za isprobavanjem različitih stvari, solo ili s drugom osobom (dakako, pod pristankom).

Ono što nam posebice ide na genitaliju je sram oko posve normalnih i prirodnih tjelesnih tekućina. Zašto bi se ijedna osoba trebala osjećati posramljenom jer mensturira?! Samo pisanje toga totalno zbunjuje, a kamoli mentalni napor pokušaja shvaćanja zašto bi jedna tako prirodna stvar bila tako stigmatizirana.

Također, ono bitno je prestati se sramiti kada shvatimo da nam treba pomoć. Bilo da se radi o najboljem prijatelju/ici, učitelju/ici, liječniku/ici, psihologu/inji, roditeljima, bratu, sestri ili bilo kome drugome - ako vam je pomoć potrebna, obratite im se. Kroz ništa ne morate prolaziti sami, i koliko god se strah ili sram od otvaranja o nečem čini velikim, veći je problem to ne reći.

Na tragu toga, prestanimo se sramiti izražavati emocije i biti iskreni i otvoreni. Uvijek ponavljamo da postoje različiti načini kako reći istinu te da oni ne moraju biti bezobrazni ili agresivni, ali njegovanje dobre i kvalitetne komunikacije izuzetno je važno, i od osobe ne čini slabića ili koješto, već je pokazatelj emocionalne stabilnosti i želje za rješavanjem problema.