Boli li prvi seks?

Bol se može pojaviti tijekom seksa ili nakon seksa. Kada je u pitanju prva penetracija vagine, moguća je pojava boli. Ponekad se pojavi i manje krvarenje, ali to nije slučaj kod svih i moguće je prokrvariti prvi put tek nakon više iskustava penetracije. Ako se krvarenje dogodi, to znači da je oštećen himen pri penetraciji. Pojava, ali i nedostatak krvarenja je apsolutno normalno. Himen je malena i tanka kožica koja djelomično prekriva ulaz u vaginu. Himen može biti oštećen, odnosno može „puknuti“ tijekom sportskih aktivnosti ili korištenjem tampona, ne samo penetracijom tijekom seksa. Moguće je i ne osjetiti to oštećenje!

Kada je u pitanju prvo penetriranje penisom, bol se može, ali ne mora pojaviti. Korištenjem lubrikanata (uz kondome, na bazi vode!) i nježnim početcima se bol može spriječiti.

Analni seks može biti bolan za svih na početku, a manje krvarenje je također moguće zbog rastezanja i pucanja kožice. Polako i nježno napredovanje pri penetraciji, uz korištenje lubrikanata i počinjanje penetracije prstima može pomoći umanjiti bol.

Bol tijekom seksa je česta i svi ju mogu doživjeti. Bol može uzrokovati mnogo toga, od infekcija i prenosivih bolesti do tjelesnih ili psiholoških problema. Više o tome možeš pročitati ovdje.

Osim nekih patoloških problema, seks može biti neugodan kada nismo dovoljno opušteni ili uzbuđeni. Dovoljno predigre može učiniti razliku između ugodnog i neugodnog seksualnog iskustva. Penetracija ne mora biti cilj seksa niti najvažniji dio iskustva. Lubrikanti mogu potaknuti ugodu.

Uz korištenje kondoma, uvijek koristi lubrikant na bazi vode – oni na bazi ulja mogu oštetiti kondome od kojegod materijala bili i time se podiže rizik za prenošenje bolesti ili neplanirane trudnoće.

Ako se neugoda nastavi isključenjem faktora tjelesnih problema, moguće je da probleme stvaraju emocije ili misli uzrokovane tjeskobom, strahom ili nesigurnosti u sebe ili partnera. Razgovor sa psihologom ili seksualnim terapeutom može pomoći ukloniti te prepreke.

 

Štogod se događa, prisjeti se da postoje ljudi koji razumiju to što prolaziš, koji su prošli iste stvari i da postoje stručnjaci koji ti mogu pomoći.