Netko je rekao - menstruacija?

Više od 50 posto svjetskog stanovništva ima menstruaciju. Ipak, to nas ne sprečava da je zovem nekim "tajnim" kodovima, kao što su "stvari", "tetka iz Rusije", "menga". TV nam menstruaciju prikazuje kao plavu tekućinu koja se ne izlijeva iz novih, turbo tehnoloških uložaka i svaka žena (u reklamama uglavnom svaka mlada djevojka) mora tijekom menstruacije biti puna energije i skakati unaokolo, valjda da bi pokazala da na nju biologija ne djeluje. Osim društvenih pretpostavki, menstruacija je također i ekonomsko pitanje. Osim što se ženama naplaćuje porez na biološku funkciju, sama menstruacija je značajan trošak na godišnjoj osnovi. 

 

 

Krenimo od osnova: mjesečnica ili menstruacija je mjesečno krvarenje. Do krvarenja dolazi pod utjecajem žlijezda s unutarnjim lučenjem. Sluznica maternice se svaki mjesec priprema za primitak oplođene jajne stanice. Ako se jajna stanica oplodi (namjerno ili radi zakazivanja kontracepcijskog sredstva ili ignoriranja kontracepcije kao takve), dolazi do trudnoće. Ako ne dođe do trudnoće, sluznica "odumire" i ljušti se i izbacuje se krvarenjem. Krvarenje je posljednja faza ciklusa. Ciklus traje prosječno 28 dana i počinje prvim danom krvarenja.

Menstruacija je prirodno stanje, nije bolest i nema potrebe da bude tabuizirana. Seks za vrijeme menstruacije je dozvoljen, no i u tom slučaju treba paziti na zaštitu od trudnoće. Naravno, nekim osobama se ne sviđa ideja o seksu tijekom menstruacije i to je isto posve u redu.

Osim ranije spomenutih high-tech uložaka, ali i tampona koji su izbjeljivani i mogu uzrokovati toksični šok, danas na tržištu postoji cijeli niz predmeta za higijenu tijekom krvarenja. Na primjer: moguće je naručiti platnene uloške i tako zaštiti i kućni budžet i planetu. Naime, platneni ulošci se koriste više puta i peru se u perilici rublja na višim temperaturama. Moguće je birati veličinu uložaka, kao i prilikom kupovine "konvencionalnih" uložaka. Moguće je naručiti i krpene tampone.

Menstrualne čašice su također izuzetno popularne za tu svrhu: moguće ih je nabaviti u nekim trgovinama u Hrvatskoj. Čašica se umetne u rodnicu i tako doslovno skuplja menstrualnu krv, ne upija je.

Osim uložaka, tampona i menstrualnih čašica (sve se višekratno koristi, dobro je za okoliš i za džep!), moguće je nabaviti i spužvicu. Spužva je zapravo morska spužva i umetne se u rodnicu kako bi upijala krv na licu mjesta. Nakon korištenja se opere i može se koristiti od 6 do 12 mjeseci.

Dakle: ne tabuizirajmo menstruaciju. Na tržištu se mogu naći različiti ulošci i tamponi i osim u cijeni, razlikuju se u učinkovitosti i sastavu. Osim konvencionalnih metoda zaštite, postoje i menstrualna čašica, spužva, krpeni ulošci i tamponi. Na svakoj od nas je da promisli i donese odluku o preferiranoj metodi.

 

Uključi se u kampanju Bloody Pledge i pogledaj alternativna rješenja neekološkim i skupim  jednokratnim ulošcima na intimina.com