Bartolinijeva cista - kvržica na vulvi

Dakle, imaš kvržicu na vulvi. Vjerojatno i mnogo pitanja. Možemo odmah odgovoriti na prvo: ne trebaš se brinuti!


Ako se kvržica nalazi blizu ruba vanjskih usana vulve, prema anusu, veoma je moguće da se radi o Bartolinijevoj cisti, odnosno upaljenoj žlijezdi.


Bartolinijeve žlijezde su dvije malene žlijezde koje se nalaze svaka na jednoj strani vulve, na rubu vanjskih usana prema anusu. One održavaju vlažnost tog dijela tijela.
Ponekad kanalići tih žlijezdi se mogu zablokirati što dovede do kvržice – Bartolinijeve ciste.


Što uzrokuje blokiranje kanalića? Zaista mnogo toga. Vožnja bicikla, seks, menstrualni ulošci, brisanje nakon obavljanja nužde – bilo koja aktivnost koja može iritirati to područje. Zbog toga su Bartolinijeve ciste veoma česte!


Od 10 vulvi, 2 će posjetiti Bartolinijeva cista barem jedanput. Taj podatak je dobiven samo na bazi prijavljenih slučajeva cisti. Najčešće su te ciste bezbolne i nestanu same unutar 2 do 3 dana, zbog čega mnogi ljudi ni ne znaju da su ih imali.


Ali ponekad imamo manju sreću pa nas zabode čudna bol u tom području pa idemo istraživati. Ili tijekom kupanja osjetimo nešto novo na području od kojeg ne želimo iznenađenja.
Ako je tvoja cista bezobrazno obznanila svoje prisustvo, postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti da prođe brže. Možeš iskoristiti izliku i leći u toplu kupku ili jednostavno staviti topli oblog na područje. Možeš to ponavljati nekoliko puta kroz dan, kroz nekolika dana i to može ubrzati proces zacjeljivanja. Ako ne želiš riskirati suhu kožu i provoditi dane u kadi, vjerojatno je praktičnije koristiti topli oblog.


Nemoj pokušavati iscijediti cistu samostalno! Čitaj: ne stišći, ne češkaj, ne kopaj! Ne možeš samostalno iscijediti cistu, a time riskiraš infekciju, upalu i oštećenje kože. A najblaža posljedica toga je produžavanje vremena potrebnog da cista prođe.


Pokušaj izbjegavati aktivnosti koji iritiraju područje dok cista ne nestane. Parkiraj bicikl!


Ako osjećaš bol zbog ciste više od otprilike tjedan dana, potrebno je otići do doktora. I dalje je vrlo moguće da će samostalno proći ili se samo uznemirila zbog dodatnih iritacija, ali možda će biti potrebno iscijediti cistu tijekom pregleda ili napraviti zahvat kojim će se u potpunosti ukloniti.


Ali nemoj se previše stresirati. U velikoj većini slučajeva cista prođe sama od sebe.
Pokaži si malo nježnosti kroz nekoliko dana i bit će sve u redu.