Balanitis - ili što kad se upali glavić?

 

Balanitis - fora riječ ružnog značenja. Naime, balanitis je medicinski naziv za upalu glavića ili prepucija (kožice) penisa.

Ova nezgodna pojava u prosjeku se javlja na 1 od 20 osoba s penisom, i to ponajviše kod onih neobrezanih. Nećemo se lagati, balanitis može biti bolan, ali obično se ne radi o nikakvom ozbiljnom stanju i najčešće se liječi lokalno.

Kako i zašto se balanitis uopće pojavljuje?

Balanitis označava upalu koja je najčešće uzrokovana nekakvom infekcijom ili pak kroničnim stanjem kože.

Čest uzrok, odnosno dio problema može ležati u neadekvatnoj higijeni, što može značiti i preredovito ali i nedovoljno redovito čišćenje. Balanitis se obično javlja kada se na glaviću ili prepuciju namnoži puno bakterija i/ili gljivica, a prepucij je idealno mjesto za nakupljanje bakterija i gljivica radi svoje anatomije - dogodi se da se vlaga i nečistoća na neki način zarobe unutar njega što stvara idealno mjesto za njihov rast, što posljedično može uzrokovati vrlo nezgodnu upalu.

Još jedan uzrok balanitisu može biti i ozljeda glavića ili prepucija.

Iritacija kože glavića i prepucija također može uzrokovati balanitis, i to zbog:

- neadekvatnog i nedovoljnog ispiranja sapunice s penisa nakon pranja

- upotrebe sapuna i gelova s parfemima koji mogu iziritirati kožu penisa

- uporabe pre isušujućih sapuna

- uporabe losiona ili sprejeva s parfemom

Određeni laksativi, tablete za spavanje ili tablete protiv bolova, kao i antibiotici također mogu biti uzrok upale koja se katkad javlja kao nuspojava tih lijekova.

Ostali uzroci balanitisa mogu biti reaktivni artritis, nekontrolirani dijabetes ili pak spolno prenosive bolesti poput sifilisa, gonoreje i trihomonijaze.

Kako prepoznati balanitis?

Jedan od čestih ukazatelja na balanitis je otečena koža i crvenilo na području prepucija. Ostali simptomi mogu biti:

- osjećaj zategnute kože

- iscjedak

- svrbež genitalija

- bol u području genitalija

- bolni prepucij

Oteknuće glavića može stvoriti pritisak na uretru, što pak može uzrokovati bolno i otežano mokrenje što može biti još jedan simptom balanitisa.

Kako se balanitis dijagnosticira?

Balanitis se najčešće dijagnosticira običnim pregledom kod liječnika/ce opće prakse ili urologa/inje jer se većina simptoma manifestira na površini kože (penisa). Ako uz to postoji iscjedak, liječnik/ica ili urolog/inja može poslati u uzorak na analizu kako bi se utvrdila upala (to isto mogu učiniti i s uzorkom urina).

Ako je uzrok balanitisa neko kronično stanje kože, dio pregleda može biti i biopsija, gdje će liječnik/ca biopsijom uzorak kože poslati na daljnja testiranja kako bi se utvrdilo točno stanje.

Što je s liječenjem i tretiranjem balanitisa?

Ono što odmah možeš napraviti je iz uporabe izbaciti sve parfumirane sapune, losione i slične proizvode koji se koriste u području penisa jer su upravo oni čest uzrok iritacija. Savjetujemo korištenje nježnih i neutralnih sapuna li gelova, ili, još bolje, samo toplu vodu.

Što se tiče lijekova, njih će po potrebi prepisati liječnik/ca ovisno o vrsti upale (npr. ako se radi o bakterijskoj, vjerojatno će se raditi o antibioticima).

Što s potencijalnim komplikacijama?

Ako se balanitis uoči i tretira na vrijeme, obično straha od komplikacija nema, no u suprotnom, potencijalne komplikacije mogu biti:

- ožiljci na penisu

- bolni prepucij pri povlačenju

- nedovoljna prokrvljenost penisa

 

Kod balanitisa, najbolja prevencija je pravilna higijena penisa i genitalija, što uključuje svakodnevnu i redovitu higijenu (pogotovo nakon znojenja ili seksa!) te održavanje higijenu s blagim i neutralnim sapunima ili vodom.

U većini slučajeva, ako se balanitis pravovremeno detektira i liječi, simptomi nestaju u roku od nekoliko dana. Najvažnija je pravilna i pravovremena dijagnoza!

 

Izvor