Baby ulje kao lubrikant - da ili ne?

Baby ulje (ili ulje za bebe), bez obzira postojala beba u kući ili ne, nekako pronađe svoje mjesto u kupaonicama. Fora je teksture, lijepo miriše, koža nakon njega bude veoma glatka i po svemu se čini da je to odlična alternativa lubrikantu. No je li doista?

Kao prvo, što je zapravo baby ulje?

Radi se o mineralnom ulju na bazi petroleja koje se najčešće koristi u njezi kože zato što na koži stvara zaštitnu barijeru i tako zadržava vlagu u njoj, što ju čini hidratiziranom i mekanom na dodir. Često se naziva baby uljem (i koristi u njezi kože beba), pogotovo u slučaju pelenskog osipa.

No, je li baby ulje dobra alternativa kupovnom lubrikantu?

Ukratko: NE.

A evo i zašto:

#1 Teško se ispire!

Kao i dosta ulja, baby ulje ne može se razgraditi u običnoj vodi zbog čega se teško ispire kako s kože, tako i s posteljine i odjeće. Ako ga se koristi tijekom spolnog odnosa, ono se ne može isprati s kože samo s vodom, već zahtjeva temeljito čišćenje sa sapunima/gelovima/čistačima, što može iziritirati nježnu i osjetljivu kožu genitalija.

#2 Može biti faktor rizika za vaginalne infekcije!

Baby ulje, ali i neki lubrikanti koji su poput baby ulja na bazi petroleja, mogu povećati šansu za razvoj vaginalne infekcije (kako bakterijske, tako i gljivične)!

#3 Može oštetiti kondom od lateksa!

O ovim opasnostima smo već pisale, tako da ako koristite kondome na bazi lateksa, budite oprezni/e u odabiru lubrikanta jer ulje i lubrikanti na bazi ulja mogu oštetiti kondom i dijafragmu na bazi lateksa (što može posljedično dovesti do trudnoće ili pak spolno prenosive bolesti)!

#4 Također, može oštetiti i seksualne igračke!

Ako su igračke ili pomagala od lateksa, silikona, gume ili plastike, baby ulje može razgraditi navedene materijale i doslovce uništiti vaše seksualne igračke - još jedan od razloga zašto baby ulje nikako ne predstavlja dobru ideju ili alternativu kupovnom lubrikantu!

Što koristiti umjesto baby ulja?

Ovdje smo pisale o dobrim alternativama kupovnom lubrikantu, no ipak, savjetujemo ti da pronađeš lubrikant koji tebi najbolje odgovara. Kako ga odabrati - pisale smo ovdje!

Sve u svemu, baby ulje kao lubrikant nije dobra ideja, i predlažemo da ga u tu svrhu izbjegavaš u širokom luku, kao i općenito bilo kakav lubrikant na bazi ulja ili petroleja ako koristiš kondome!
Većina kupovnih lubrikanata razvijena je u tu specifičnu svrhu, a izbora je zaista mnogo tako da ne sumnjamo da nećeš pronaći neki koji tebi odgovara!

 

Izvor