Anksioznost u vezi i kako ju svladati

Situacija: u vezi si s divnom i super osobom koju voliš i do koje ti je stalo. Imaš u nju dovoljno povjerenja, postoje jasne granice i komunikacija je odlična.

Istovremeno, svako toliko uhvatiš se kako preispituješ sebe, svog partnera/icu i samu vezu.

Hoće li ova veza potrajati? Kako da znam da je to prava osoba? Što ako mi nešto krije?

Ta konstantna briga ima ime, a zove se anksioznost. Ovdje konkretno radi se o anksioznosti u vezi, što se odnosi na osjećaje brige, nesigurnosti i sumnje u vezi, čak i kada je sve u redu.

Je li to normalno?

Da.

Anksioznost u vezi zapravo je jako česta. Neki ju osjete na samim počecima veze, dok još uvijek ne poznaju osobu jako dobro i nisu sigurni osjeća li druga osoba jednak interes te želi li vezu uopće, dok se nekima ti osjećaji mogu javiti kasnije u vezi. Katkad se može dogoditi da anksioznost svoj korijen uopće nema u samoj vezi, no može voditi u ponašanja koja u njoj stvaraju probleme.

Koji su znakovi anksioznosti u vezi?

Anksioznost se kod svakoga može manifestirati drugačije. Većina ljudi se u nekom trenutku veze osjeća nesigurno, pogotovo u samim počecima, što je posve normalno i generalno nije alarm za brigu. No može se dogoditi da te anksiozne misli narastu i počnu se javljati češće.

Neki od potencijalnih znakova anksioznosti u vezi su:

  • propitkivanje značimo li drugoj osobi
  • sumnja u osjećaje druge osobe prema nama
  • briga da druga osoba želi prekinuti vezu s nama
  • sumnja u dugotrajnu kompatibilnost
  • sabotiranje veze
  • pretjerano razmišljanje o riječima i djelima partnera/ice
  • briga u vezi je veća nego uživanje

Što uzrokuje anksioznost u vezi?

Odgovor na ovo pitanje vjerojatno će zahtijevati vremena i samo refleksije, i ne postoji univerzalan već individualan odgovor koji svatko mora pronaći za sebe. Štoviše, ponekad treba vremena da se anksioznost uopće osvijesti.

Veze su unikatne, kao i osjećaji, stoga nema univerzalnog odgovora na pitanje što točno uzrokuje anksioznosti u vezi. Ono što je načešći razlog aksioznosti u širem smislu je želja i potreba za povezanošću.

Neki od faktora koji igraju ulogu u stvaranju anksioznosti u vezi su:

Prijašnja iskustva u vezama

Sjećanja na stvari koje su se dogodile mogu imati kontinuiran utjecaj na sadašnjosti, čak i kada mislimo da smo ih zaboravili.

Ako je u prijašnjoj vezi bilo varanja, neočekivanog prekida, laži i obmana, nije začudno biti ekstra oprezan u novoj vezi, toliko da se taj oprez ponekad pretvori u anksioznost. Nije neobično da je teško nekome ponovo vjerovati, čak i kada sadašnji partner/ica ne pokazuje znakove za brigu. Jednostavno, neki okidači, bili mi svjesni njih il ine, mogu nas podsjetiti na prošlost i potaknuti sumnju i nesigurnost.

Manjak samopouzdanja

Manjak samopouzdanja ponekad može doprinijeti osjećaju nesigurnosti i anksioznosti.

Istraživanja pokazuju da su osobe s niskim samopouzdanjem češće sklone sumnjati u partnera/icu u trenucima kada sumnjaju sami u sebe, što se često odnosi na projekciju osjećaja: kada sumnjamo sami u sebe, lakše nam je vjerovati da i naš partner/ica također sumnja u nas.

Tip privrženosti

Prema ovoj teoriji, tip privrženosti koji razvijemo u djetinjstvu ima velik utjecaj na veze u odrasloj dobi. Četiri su glavna tipa: sigurna, izbjegavajuća, ambivalentna i dezorganizirana privrženost. Primjerice, izbjegavajuća privrženost može voditi u anksioznost zbog razine obaveze i produbljenja intimnosti.

*Imajte na umu da ovi tipovi nisu uklesani u kamenu i na svakom se problemu može poraditi tako da ne utječe na svakodnevni život!

Tendencija preispitivanja

Preispitivati situacije, odluke, osobe, pa i vezu nije uvijek problem. Štoviše, zdravo je uzeti si vremena za promišljanje o izborima koje radimo, pogotovo onim važnima. To postaje problem kada se nađemo u začaranom krugu preispitivanja i sumnje (u sebe) koji ne vode u ništa produktivno i samo čine da se vrtimo u krug.

Može li se anksioznost u vezi svladati?

Iako se možda u tom trenutku čini nesavladiva, itekako je rješiva – iako će za to možda trebati truda i vremena. Kod anksioznosti u vezi vrijedi ono pravilo – što ju prije detektiramo, lakše ćemo ju riješiti, što ne znači da kasnije nije rješiva, ali može postati veći problem.

Evo nekih koraka koji mogu biti od pomoći:

Održavaj svoj identitet!

Kako veza napreduje tako se partner/ica i ti zbližavate, što je posve normalno. Pripazi da se u toj  vezi ne izgube dijelovi tvog identiteta, individualnosti i neovisnosti. Gubitak osjećaja sebe u vezi ili promjene samo daudovoljite partneru/ici ne pomažu nikome!

Sjeti se: nije se potrebno korjenito mijenjati samo da bismo se svidjeli partneru/ici u vezi – upravo te stvari su vjerojatno razlog zašto smo im se svidjeli. Ako se nađeš u situaciji gdje potiskuješ dijelove sebe kako bi veza bila spašena ili bolja, šansa je da ćeš se početi osjećati manje kao ti, a partner/ica će možda imati osjećaj kao da su izgubili osobu us kojom su ušli u vezu.

Pokušaj biti više u trenutku!

Vježbanje svjesnosti uključuje fokus na ono što se događa u sadašnjosti. Tako, kada negativne ili anksiozne misli počnu dolaziti, bit ćeš u (većoj) mogućnosti otpustiti ih, prioritizirati svakodnevne trenutke i konačno uživati u vezi, bez obzira na to koliko ona trajala.

Vježbaj dobru komunikaciju!

Anksioznost u vezi ponekad može proizlaziti iz nas samih, odnosno ne mora imati korijene u našoj vezi ili partneru/ici.

Ako postoji neki specifičan izvor anksioznosti, pokušaj ga iskomunicirati, tako da kreneš od sebe – bilo da je okidač u tebi ili u drugoj osobi, iskrenost i otvorena komunikacija uvijek su početni korak za rješavanje problema.

Izbjegavaj impulzivne reakcije!

Kada anksioznost navrli, često imamo poriv odmah reagirati bez razmišljanja o posljedicama ili pak uzroku.

Obrati pozornost na razlike svog uobičajenog ponašanja i impulzivnih reakcija, i kada se pojavi poriv za nečim impulzivnim što znaš da može dovesti u konflikt, pokušaj osvijestiti trenutak!

Razgovaraj s profesionalnom osobom!

Ako ti je teško boriti se solo s anksioznošću, razgovor sa terapeutom/kinjom može biti od velike pomoći. Također, oni ti mogu pomoći u razumijevanju svojih i tuđih osjećaja i potreba, kako naučiti slušati bez osuđivanja ili obrane, te će ti pružiti mir.

U konačnici, niti jedna veza nije sigurna, i to je nešto što moramo prihvatiti. Čak i ako anksioznost konstantno postoji, postoji puno stvari koje možemo napraviti kako bismo olakšali sebi i partneru/ici, kako bismo poboljšali vezu i uživali u njoj i kako bismo vodili što kvalitetniji život.

 

Izvor