Alergija na spermu

Da, alergija na spermu postoji!

Ovo stanje još se naziva i preosjetljivost na glikoproteine humane seminalne plazme, a radi se o alergijskoj reakciji na proteine u spermi.

Ova alergija je rijetka, te istraživanja pokazuju da u većoj mjeri pogađa osobe s vaginom, no može se pojaviti kod svih.


Koji su simptomi?

Ako se nakon doticaja sa spermom pojave:

  • crvenilo
  • peckanje
  • oticanje
  • bol
  • plikovi
  • svrbež

to supotencijalni znakovi alergije. Kod osoba s vaginom, simptomi se obično pojavljuju na vulvi ili unutar vaginalnog kanala, a kod osoba s penisom na vratu penisa ili koži iznad genitalija.

Budući da su alergijske reakcije na spermu često lokalizirane, one se mogu pojaviti i na rukama, ustima, prsima ili anusu, a kod nekih zahvaćaju čitavo tijelo. Obično se pojavljuju oko 20 do 30 minuta nakon kontakta i mogu trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana.

Kao i kod svake alergije, moguće su i teže posljedice poput anafilaktičkog šoka (teškoće u disanju, oticanje jezika ili grla, ubrzan i slab puls, vrtoglavica, mučnina, povraćanje i proljev).


Što uzrokuje alergiju na spermu?

Primarni uzrok alergije na spermu su proteini unutar ljudske sperme, a neka istraživanja pokazuju da određeni lijekovi i alergeni na hranu koji se nalaze u spermi mogu biti okidači.

Faktori rizika za pojavu alergije, osim nezaštićenog spolnog odnosa još uvijek nisu jasni.


Kako se dijagnosticira?

Ako primijetite neke od gore navedenih simptoma netom nakon kontakta sa spermom, posjetite liječnika i objasnite da sumnjate u alergiju.
Budite iskreni i otvoreni, jer je ova alergija vrlo nejasna čak i liječnicima, te je nužno da u utvrđivanju alergije znaju sve okolnosti u kojima se alergija pojavljuje kako bi isključili druga medicinska stanja.

Ponekad se alergija utvrđuje i posebnim alergotestom, gdje liječnik može ubrizgati malu razrijeđenu količinu sperme pod kožu kako bi se promatralo hoće li doći do reakcije.


Koji su tretmani za ovu alergiju?

Svi postojeći tretmani nastoje umanjiti ili prevenirati simptome. Najbolji način za to je uvijek tijekom seksa koristiti kondom, a ako se radi o osobi s penisom, to se preporučuje i tijekom masturbacije kako bi se minimizirali simptomi na tijelu.

Druga opcija je desenzitizacija, što je ukratko navikavanje tijela odnosno smanjivanje tjelesnog odgovora na određene supstance (sperme). U tom slučaju liječnik će postaviti malu dozu razrijeđene sperme unutar vagine ili na penis svakih 20 minuta, i taj proces traje sve dok tijelo samo ne razvije otpornost bez pojave simptoma. Nakon toga, potrebna je konstantna izloženost kako bi se tolerancija održala.

Alergija se u nekim slučajevima tretira antihistaminicima, koje liječnik prepisuje i uzimaju se prije seksualne aktivnosti. No i u ovom slučaju, preporučuje se korištenje kondoma kako bi se potencijalni simptomi umanjili.

Izvor