5 stvari o seksu koje trebate znati

Našu stranicu, zajednicu i kutak Interneta kojeg smo okupirale nastojimo učiniti edukativnim i sigurnim mjestom, gdje o seksu i svim seksualno povezanim stvarima možemo pričati otvoreno, bez zadrške ili srama. Danas pričamo o seksu, i o stvarima koje je bitno da svi znamo (i ponovimo, dok ne postanu posve normalne) :)

1. Seks je divan - ako ne boli tebe ili drugu osobu.

I ovdje govorimo o bilo kojoj vrsti boli, ne samo fizičkoj. Drugim riječima, ako seksualni odnos nikog ne povrjeđuje na bilo koji način, već pruža užitak i zadovoljstvo, u tome nema ničeg sramotnog ili lošeg! Seks je prirodna stvar, i tko uživa u njemu, smije i treba to bez grižnje savjesti ili osude. Samo upamtite, pristanak prije svega!

2. Ono prije i poslije seksa jednako je važno!

Seks nije sam čin snošaja, i jednako je važno ono što mu prethodi kao i ono nakon seksa. Seks čine i emocije, i fizički aspekt, i psihički doživljaj, stoga ne treba zanemariti važnost predigre, pripreme, sigurnosti i zaštite. Tek kad se svi aspekti uzmu u obzir, bez obzira na to koliko drugu osobu poznajete, seks će biti još ljepše iskustvo!

3. Seks može biti i nelagodno, smiješno i neuredno iskustvo!

Seks je iskustvo koje je daleko od onog kakvo se prikazuje na TV serijama i u filmovima. U stvarnom životu prdeži, grimase, razne tjelesne tekućine, smiješne situacije i neke nespretne posve su normalna stvar! Drugim riječima, seks nije sterilno iskustvo!

4. Seks nije samo penetracija.

Postoji puno vrsta seksa koji ne mora biti vaginalni penetrativni seks. To je samo jedna od opcija, dok su tu i analni, oralni, masturbacija, međusobna masturbacija... Koji god da preferiraš, imaj na umu zaštitu!

5. Postoje različite vrsta orgazma!

Neke osobe mogu doseći orgazam samo ručnom stimulacijom, neke bilo kakvom, neke skoro pa nikakvom. To je sve posve normalno, jer su naša tijela i potrebe drugačije. Orgazam gledajte kao šlag na torti - super je s njim, ali je i dalje odlična i bez njega! Bitno je uživati u trenutku, te uvažiti potrebe i želje druge osobe, no isto tako normalizirati ako netko ne može ili nema potrebu za orgazmom.

Seks je vrlo posebna i vrlo individualna stvar, te podsjećamo, komunikacija je izuzetno važna! Ako ti nešto posebno paše, ili pak ne paše, slobodno to iskomuniciraj s drugom osobom te istražuj svoje tijelo! Seks nije nešto čega se itko mora sramiti!