5 najčešćih pitanja o kontracepciji

Iako o njoj stalno pišemo, vjerujemo da nema ništa loše u osvježavanju našeg znanja i pamćenja!

Danas ćemo vam pružiti kratke i informativne odgovore na neke od najčešćih pitanja o kontracepciji!

Ovim putem vas pozivamo da, ukoliko imate bilo kakvo pitanje (ne postoji glupo pitanje!) o kontracepciji ili bilo čemu vezanom za seksualno zdravlje, edukaciju ili vezu, slobodno nam se javite putem privatne poruke na društvenim mrežama (Facebook: Znaj znanje, Instagram: @znajznanje)!

#1 Kako da znam koja je odgovarajuća metoda kontracepcije za mene?

Danas su nam dostupne različite vrste kontracepcije, i dok je to u jednu ruku dobra stvar jer zaista možemo pronaći ono što nam najviše odgovara, u drugu ruku previše izbora pak cijelu stvar odabira čini puno težom!

Savjetujemo da se prvo upoznate s dostupnim vrstama kontracepcije (o njima smo već pisale, i to možete pročitati ovdje). 

Kada se educirate o svakoj, već bi onda trebalo biti barem malo jasnije koja vam najviše odgovara u skaldu s vašim životnim stilom, navikama i željama!

#2 Imali smo nezaštićen spolni odnos. Što je hitna kontracepcija? Je li to isto što i pilula za dan poslije?

Bilo da se radi o nezaštićenom spolnom odnosu, ili se pak dogodilo da je barijerna metoda zakazala (npr. kondom je puknuo), kao metoda protiv neželjene trudnoće može se koristiti i hitna kontracepcija (također poznata pod imenima plan B, pilula za dan poslije i slično).

Ova pilula zaustavlja ovulaciju i na taj način sprječava oplodnju jajne stanice. Ona je prema istraživanjima efektna u ¾ slučajeva, a idealno ju je uzeti unutar prva 24 sata.

Više o hitnoj kontracepciji, eventualnim opasnostima i samom procesu djelovanja pročitaj ovdje

#3 Treba li mi dopuštenje za kupnju kondoma? Moram li imati 18 godina?

Za kupovinu kondoma nije potrebno biti punoljetan/na niti dopuštenje od roditelja ili skrbnika. Kondomi se mogu kupiti na kioscima, u trgovinama, drogerijama i ljekarnama.
Zaštita svog/je partnera/ice i sebe te biti odgovoran/na u zaštiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti samo je dio odgovornosti koji dolazi u paketu sa seksom.

#4 Kako se (pravilno) koristi kondom?

Ako niste znali (jer shvaćamo da se pri otvaranju paketa kondoma obično dešava nešto puno zanimljivije od želje za čitanjem deklaracije i uputstva na paketu kondoma), svaki paket kondoma dolazi s uputama kako ih koristiti!

Ako ste više vizualni tip, na YouTubeu možete pronaći puno edukativnih videa, a o tome kako pravilno koristiti kondome pisale smo ovdje! Kondomi su jedino efektni ako ih se pravilno koristi!

#5 Što je ženski kondom i kako se koristi?

Ženski kondom ili femidom je savitljiva tanka plastična cijev koja je premazana spermicidnom kremom (sredstvom koje ubija spermije), a funkcija mu je ista kao i kod običnog kondoma – zadržavanje spermija podalje od jajne stanice. Razlikuje se po načinu primjene utoliko što se femidom umeće u rodnicu prije spolnog odnosa, za razliku od običnog kondoma koji se stavlja na penis također prije odnosa.

Na linku možeš pogledati kako izgleda femidom u usporedbi s kondomom i dijafragmom, koje su slučnosti i razlike, koje su okvirne cijene, kako ih se koristi i slično!