5 mitova o spermi

 Jedini plus postojanja bezgranično puno mitova o raznim apektima reproduktivnog zdravlja je to što nam ne ponestaje materijala za pisanje!

No, šalu na stranu, želimo da ih je manje, i da umjesto mitova kolaju provjerene i znanstveno utemeljene činjenice. Danas pričamo o ludim mitovima o spermi!

Mit #1 Spermiji plivaju kao olimpijski plivači

Ovaj mit se odnosi na popularnu priču o milijunima spermija koji plivaju prema jajašcu, a samo je jedan pobjednik! Tehnički, da, ali ono što je tu pogrešno je da spermiji plivaju pravocrtno i samostalno.

Ako ćemo se poslužiti metaforama, onda je kretanje sperme više nalik prelaženju nekakvog vojnog poligona, što znači kretanje naprijed, ali i u krug, u stranu i slično! Što se tiče onog samostalnog dijela, istina je da spermiji trebaju pomoć mišića maternice koji upućuju spermije prema jajašcu! Timski rad!

Mit #2 Gušća sperma je plodnija sperma.

Pa i ne baš. Ako je sperma gušća, to je tako radi velikog broja spermija ili velikog broja spermija neregularnog oblika. U svakom slučaju, spermiji i dalje trebaju pomoć maternice i cerviksa kako bi bili sigurni i kako bi se kretali do jajašca!

Mit #3 Spermiji žive kratko nakon ispuštanja.

Ne uvijek! Život spermija ovisan je pnajviše o tome gdje završe nakon ejakulacije.

Ako je to mjesto vagina, ondje mogu preživjeti i do 5 dana!

Ako je to neko suho i hladno vanjsko mjesto, onda spermiji umiru više manje unutar nekoliko minuta. Ono što je još ubojitije je vruća voda tako da ako završe u vrućoj kupki, umiru još brže.

Mit #4 Svaki spermij je zdrav!

Daleko od toga. Naime, da bi se sperma smatrala plodnom, ne moraju svi spermiji biti 100% mobilni, tek njih 40%!

Mit #5 Ne može se zatrudnjeti od predejakulata.

Itekako može, u predejakulat mogu dospjeti spermiji koji su zaostali u uretri. Upravo zato pull-out metoda nikako nije pouzdana!

 

Ovo su samo neki od mitova, a uokolo ih kruži zaista puno. Ono što je bitno je edukacija, tako da možemo raspoznavati mitove od činjenica i ne dopustiti da vjerujemo u nešto pogrešno, što bi u konačnici moglo dovesti do nekih nepoželjnih situacija.

Izvor